Jak se naučit žít s ruskými imigranty v Praze? Ukáže dokument Má soukromá rusofobie

13. březen 2019

Daniel se po čtyřech letech práce v Londýně vrací do rodného Česka. S potěšením zjišťuje, že Praha se stala výrazně kosmopolitnějším městem, ale zaráží ho množství rusky mluvících migrantů. Jejich počet během jeho absence vzrostl v Praze o desítky tisíc.

Se svou nečekanou fobií z rusky mluvících lidí se utkává ve stejném roce, kdy si Češi a Slováci připomínají 50 let od invaze sovětských tanků a upevnění politického diktátu Moskvy. Ve svém dokumentu bojuje se svými úzkostmi pomocí rozhovorů s ruskými sousedy a odhaluje hluboké kořeny rozporuplných vztahů mezi Rusy a Čechy.

Vrátit se po čtyřech letech z největší západoevropské metropole domů působí, jako by se člověk vracel do rodné vesnice. Aspoň tak to cítil autor dokumentu Daniel Kupšovský. První dobrý dojem ze změn, které se v Praze udály, ale brzy mizí. „Měl jsem dobrý pocit. Než jsem zjistil, že na ulicích vedle různých evropských jazyků slýchám čím dál častěji i ruštinu. Zvyšující se výskyt ruštiny mě začal iritovat. S ruštinou se také často pojilo i povýšené chování, oslovování Čechů v ruštině a absence základních zdvořilostních frází nebo návyků,” vysvětluje sám autor.

S nenávistnými myšlenkami se Daniel objednal k psycholožce. Zároveň se začal poznávat s česky mluvícími Rusy žijícími u nás a pomalu zjišťoval, odkud se tu všichni najednou vzali.

Dokument uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: pondělí 1. dubna 2019 | 14:00 - 14:50 | poslech + diskuze
Kde: Divadelní sál Uměleckého centra UP
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář dokumentu si stáhněte do svého mobilního telefonu.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Dokument
Název: Má soukromá rusofobie
Autor: Daniel Kupšovský
Režie: Daniel Kupšovský
Dramaturg: Brit Jensen
Autor hudby/zvukového designu: Daniel Kupšovský
Zvuková a technická realizace: Dominik Budil a Jitka Kundrumová
Délka (v minutách): 32:11
Jazyk: český
Vysíláno: Český rozhlas Radio Wave

Spustit audio