Jak se vrátit do budoucnosti? Novinky ve Startéru vzhlíží ke Steviemu Wonderovi a post punku

29. říjen 2019

Třetí kolo hitparády neobjevených přináší dvě novinky od kapel, které už ve Startéru štěstí zkusily loni. Pražská trojka Runabout i brněnská čtveřice Jay Delver se v minulé sezoně těšily přízni posluchačů a sem tam i pochvaly poroty. Jak jsou na tom jejich nové songy?

Dobře. Jen ani jedna nezní jako z roku 2019. Na Jay Delver si možná budete pamatovat díky jejich loňské hitovce Piece of Love. „Ani jeden nejsme z konzervy,“ psali nám tehdy Jay Delver. My měli pocit, že tahle kapela jede křišťálově čistý art rock, ve kterém není prostor pro chyby – ale ani pro něco opravdu osobního. Stejný problém máme i s novinkou Stay. Pomalý soulový ploužák jak z katalogu Stevieho Wondera působí trochu neosobně, nebo mu možná prostě chybí nějaký moment překvapení. Něco, co by člověka vytrhlo z hudebního limbu a připomnělo mu, že se právě píše rok 2019. Bude zajímavé sledovat, jak se Jay Delver utkají třeba s kapelou 440 Hc, která jako by esteticky vycházela ze stejného pozadí, ale zůstala osobitá.

Hitovka od Runabout je o dost špinavější, živočišnější než Jay Delver. I trojice Molitor, Kostič a Král by ale potřebovala zapracovat do svých tracků moment překvapení. Alienation zní prostě jako hudební eskapismus – touha tří chlapů hrát songy, které zní jako jejich oblíbené kapely z dob vysoké školy. Ale jinak má tenhle song celkem švih!

Nelíbí se vám novinky třetího kola Startéru? Pošlete vlastní pecky na adresu starter@rozhlas.cz!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.