Jak se z manuálu pro dívky z roku 1868 stal kult? Malé ženy ovlivnily Ferrante i Emmu Watson

13. únor 2020
Liberatura

Svéhlavá Jo, vždycky druhá Amy, romantická Meg a stydlivá Beth. To jsou hrdinky románu Malé ženy, který Louisa May Alcottová napsala v roce 1868 a který mohl dávno skončit v propadlišti literárních dějin. Místo toho se každých pár let pere o naši pozornost. Nedávno Malé ženy znovu probrala k životu Elena Ferrante ve slavné tetralogii Geniální přítelkyně. A aktuálně sklízí úspěchy filmová adaptace Malých žen od režisérky Grety Gerwig. Čím to, že Malé ženy pořád nestárnou? 

„Hlavní důvod, proč tu knížku vzít do ruky, není moc pozitivní,“ říká naše pravidelná hostka, publicistka a spisovatelka Klára Vlasáková, o americkém románu o strastech dívčího dospívání. „To, že Alcottová píše o omezených životních trajektoriích žen, je něco, k čemu se čtenáři a čtenářky vztahují doteď. Třeba že se od dívek a dospělých žen očekává, že se budou nějak chovat, budou laskavé, milé, pečující, že nebudou mít přílišné ambice a dobře se vdají, to vídáme i dneska.“ Jak se s očekáváním vyrovnávají sestry Meg, Jo, Amy nebo Beth? Právě to by mohlo přilákat čtenáře, kteří k Malým ženám přišli více než sto padesát let po jejich prvním vydání. „V literatuře nemáme moc reprezentací dívčí zkušenosti, která by brala do hry takhle rozmanité charaktery,“ vysvětluje ještě Klára Vlasáková, „Malé ženy jsou dodneška relevantní proto, že charakterová šíře v knize je dost velká, aby si v ní každý našel něco, co odpovídá jeho životní zkušenosti.“

Nutno dodat, že tenhle román pro dospívající dívky opravdu v něčem zestárnul. „Dnes tomu můžeme vyčíst sentimentalitu nebo idealizaci vztahů. Celá ta struktura textu se navíc opírá o klasickou protestantskou knížku sedmnáctého století od Johna Bunyana – Poutníkova cesta. Malé ženy nejsou něco, co by si člověk přečetl a řekl si: jako by to Alcottová napsala loni.“ Navíc Malé ženy trochu trpí tím, že jsou psány na objednávku a pro specifickou čtenářskou skupinu. Nemůžete od Alcottové čekat, že vám přinese podobný zážitek jako romány od sester Bronteövých nebo Jane Austenové. Přesto se ještě pořád vyplatí Malé ženy otevřít. Ale pozor, ať nesáhnete po stručném převyprávění ze sedmdesátých let! Aktuální překlad kultovního románu vychází teprve v těchto dnech.

Poslechněte si Liberaturu o Malých ženách a dozvíte se také, co říkáme na nominace na Nejkrásnější české knihy 2019 nebo jak se povedla druhá série televizní adaptace Geniální přítelkyně!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.