Jak sociální sítě mění pohled na autorská práva?

10. duben 2015
Radiofórum

První autorský zákon na světě začal platit v Anglii 10. dubna roku 1710. Byl výsledkem lobbingu Cechu papírníků, kteří nechtěli přijít o monopol na vydávání knih.

Začali proto zdůrazňovat potřebu chránit samotné autory.

Britský parlament nakonec udělil autorům či jejich určeným nakladatelům exkluzivní právo na vydávání díla po dobu 14 let. Lhůta se dala ještě jednou prodloužit o dalších 14 let.

Uplatňování autorského práva, nebo-li copyrightu, začaly postupně přijímat i další země, které se snažily upravit složitou situaci na trhu s knihami.

S příchodem internetu a sociálních sítí je možné získávat a vyměňovat informace všeho druhu.

Jak jsou uplatňována autorská práva dnes? Je možné si z internetu stáhnout informace jakéhokoliv obsahu? Jak je chráněno duševní vlastnictví autorů?

Hostem Zuzany Burešové bude v pátek 10. dubna v 19:10 advokát Jan Beneš, odborník na autorské právo.

Pokud chcete říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme! Svůj názor můžete napsat do diskuse pod článkem.


autor: Susana
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.