Jak uplatnit diplom ze společenských věd? Najděte si zaměření, které nikdo jiný nemá

23. únor 2016

Stálým tématem diskuzí bakalářských studentů na fakultách zkoumajících sociální nebo humanitní vědy, filozofii nebo sociologii je jejich vlastní zaměstnatelnost. Existují dvě možné cesty, jak zvýšit své šance: soustředit se na získání širokého přehledu ve studovaném oboru, nebo se specializovat na úzce vymezené téma – čím méně odborníků se v tomto tématu pohybuje, tím cennější vaše vědomosti budou.

„Vybrat si takové téma záleží na zájmu, protože je to hodně specializované. Člověk musí hodně hledat, hodně se o to zajímat. Na druhou stranu tím eliminuje velkou část konkurence, jelikož je v podstatě jediný, kdo to do hloubky zkoumá,“ říká Bohumil Doboš, doktorand z fakulty sociálních věd, který se věnuje astropolitice.

K astropolitice se dostal v kurzu geopolitiky, kdy byla tomuto tématu věnována jedna přednáška. „Což je asi tak všechno, co se k tomu dá zjistit v českém akademickém prostředí. Víc se tomu nikdo u nás moc nevěnuje, až na pár publikací, které vytvořili kolegové z Brna,“ dodává. Ačkoli zatím míří spíš do akademické sféry, využití své specializace vidí například v administrativním centru evropského navigačního systému Galileo v Praze, v Evropské kosmické agentuře, případně i v bezpečnostních složkách. Prozatím se ale Bohumil bude věnovat například vlastnímu kurzu o astropolitice, který připravuje pro studující politology.

Podle Bohumila Doboše je zaměstnatelnost studentů sociálních věd podceňovaná. Ačkoli nemají přesné zaměření, jsou mnohem flexibilnější a uplatnění mají velice široké. Část studentů využije v zaměstnání své faktické znalosti, části může být značně přínosná činnost v mimoškolních aktivitách, která v nich rozvíjí další schopnosti. „Kdo to zaměření na určité téma mít nechce, tak se bude svým oborem zabývat víc povrchně, ale získá širší přehled. Úzká specializace není k získání zaměstnání nutně potřeba, jde o to, získat schopnosti z kritického myšlení, práce se zdroji, které pak uplatní v profesním životě.“

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.