Jak ve Varech vítají celebrity. O Caseym Affleckovi, Melu Gibsonovi a Marku Ebenovi

18. květen 2017

Na festival do Karlových Varů přijede letošní držitel Zlatého glóbu i Oscara za nejlepší herecký výkon ve filmu Místo u moře – Casey Affleck. O jeho možném vítězství se před Oscary dlouho spekulovalo. Ne, že by někdo zpochybňoval kvalitu jeho hereckého projevu, rozebírala se obvinění Afflecka ze sexuálního obtěžování dvou žen. Část amerických médií i někteří jeho kolegové proto udělení ceny kritizovali.

Co přesně se mezi Affleckem a ženami stalo, se pravděpodobně nikdy nedozvíme, s oběma se vyrovnal mimosoudně. Česká média (až na Blesk) se každopádně o tuhle historii nezajímají. Karlovarský festival s bohorovností vlastní svým organizátorům pověst celebrit tradičně neřeší, hlavně že jsou slavné. Před třemi lety bez ostychu pozvali i Mela Gibsona, nechvalně známého pro jeho bigotní katolictví, rasistické a antisemitské výroky i násilí vůči dřívější partnerce. U Gibsona nebylo o jeho proviněních pochyb, a stejně si karlovarskou kolonádu prošel, proč by měl tedy někoho zneklidňovat Affleck?

Hollywood Boy’s Club

O talentu mladšího Afflecka se vědělo minimálně od dob filmu Gone, Baby Gone, režírovaného jeho bratrem Benem. Z řady hollywoodských herců vystoupil tím, jak věrohodně a současně neokázale dokázal zahrát „obyčejného“ Američana. Jeho truchlící Lee Chandler ve filmu v originále nazvaném Manchester by the Sea, který sám sobě uložil doživotní pokání o samotě v suterénním pokoji a se mzdou údržbáře, byl další postavou scenáristy Kennetha Lonergana vyrovnávající se s prožitkem mezní situace. Affleck ho zahrál jako člověka, který uvnitř dobrovolně spáchal sebevraždu, přestože fyzicky funguje dál. Byl z toho Oscar pro oba dva. Herečka Brie Larson, která sošku za nejlepší herecký výkon předávala, ale netleskala. Stála při potlesku publika bez hnutí.

V poslední době na povrch vyplouvají o mnoho starší případy sexuálního predátorství vlivných mužů Hollywoodu. Co vysvětlovat měl nejenom smíšek Bill Cosby. Připomněla se například stará historka o tom, že Bernardo Bertolucci a Marlon Brando se při natáčení slavné scény ve filmu Poslední tango v Paříži domluvili na postupu, který herečka Maria Schneider později nazvala znásilněním. „V tomhle ovzduší by jeden čekal, že Afflecka stihne osud námořníka metaforicky staženého k zemi albatrosem. Místo toho se však jeho hvězda rozzářila,“ napsal Rory Carroll v Guardianu. „V rozhovorech, v debatách s ostatními tvůrci i na festivalech se celou sezonu vyhříval na výsluní všeobecné přízně.“ Na rozdíl od Afromaeričana Natea Parkera, jehož případ zahraniční média s Affleckovým často srovnávají, nařčení ze znásilnění mu totiž uškodilo citelněji, než oscarovému vítězi.

„Existence hollywoodského chlapeckého klubu, který podporuje Caseyeho Afflecka, je ostudná,“ vyjádřila stanovisko Brie Larson a mnohých ostatních přispěvatelka Huffington Post. „Člověku se chce vyblít na plakát Dobrého Willa Huntinga, schovaný z dob střední školy.“ „Tím, že donekonečna odpouštíme mužům, kteří zneužívají ženy, dáváme najevo, že jejich utrpení je pro nás méně důležité než právo nějakého chlapa prosadit svůj názor na věc,“ stojí v jednom z nejčtenějších textů na toto téma, který vyšel v americké Elle. Komentář má název Co ztrácíme, když oceňujeme lidi, jako je Casey Affleck.

Ebenovská pohodička

Mel Gibson v Cannes

Organizátoři karlovarského festivalu se však rozhodli na tyto ohlasy nebrat zřetel. Podobně jako před třemi lety na to, že Mel Gibson jednou položil policistovi, který ho v opilosti zastavil, otázku, zda je Žid, protože „zas*aní Židi můžou za všechno“. Nebyl to jediný škraloup autora Umučení Krista. Na kontě měl mimo jiné soudní příkaz nepřibližovat se k někdejší partnerce kvůli svým násilnickým sklonům. „Nezvali jsme ho kvůli tomu antisemitskému úletu, ale jako herce a režiséra,“ okomentoval pro DVTV Marek Eben. Letos zřejmě organizátoři uvažují podobně, jako člověka před pár lety obviněného ze sexuálního obtěžování Afflecka přece nezvou.

Několik amerických magazínů tedy přineslo zprávu o tom, že herec ve Varech převezme cenu prezidenta festivalu, a ocitovalo pochvalná slova pronesená na Affleckovu adresu Jiřím Bartoškou. S Melem Gibsonem a Caseym Affleckem na seznamu pozvaných hostů se tak Vary staly osvědčeným bezpečným přístavem kdesi daleko v Evropě, kde vás přijmou a ocení, i kdybyste doma měli sebevětší ostudu.

Půvabný rozhovor s Gibsonem

Marek Eben, moderátor festivalu, ztělesnění televizní pohody a fasády, která všechno potenciálně ostudné skryje za milý úsměv a laskavý humor, shrnul přístup festivalu i sebe samotného k potenciálně problematickým hostům v rozhovoru s Martinem Veselovským v létě 2015. Popsal tehdy pro sebe typické umění dělat pohodu, i kdyby se za Thermalem střílelo, téměř krok za krokem.

„Nejsem tu od toho, abych někoho soudil,“ ozřejmil své vítání Gibsona. „Když jsem se připravoval na rozhovor, viděl jsem, že ho kádrujou úplně všichni. Posledních osm let mu všichni pokládali tutéž otázku, já jsem si říkal, že se nebudu ptát na to samé, mám nějakou profesní hrdost a vím, jaké to je odpovídat podvacáté na stejný dotaz. Taky jsem si říkal: on už se 8 let jenom omlouvá a mně to teda stačí. Byl na blacklistu, strašlivě ho potrestali, nikdo s ním nechtěl točit. (…) Řekl jsem mu proto: ‚Vy se už 8 let jenom omlouváte, ne?‘ A on na to: ‚Ano, možná bychom to dnes měli zkrátit, chce někdo, abych se omluvil?‘ Podle mě to bylo docela půvabné.“

Marek Eben

Uvidíme, co si Marek Eben přichystal na Caseyho Afflecka.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.