Jak vypadá dobrá dětská kniha? Nechte si poradit od odborníků

19. listopad 2018

Pošesté vydává několik organizací spojených s dětskou literaturou přehled nazvaný Nejlepší knihy dětem. Najdete ho v knihkupectvích, knihovnách i na internetu.

„Titulů pro děti, původních i překladových, u nás vychází meziročně osm set až tisíc,“ říká redaktor, překladatel a editor Petr Matoušek. „Katalog pomáhá zmapovat nepřehledný trh, který se u nás od roku 1989 vyvinul,“ dodává. Spolu s další autorkou katalogu, literární editorkou a pedagožkou Janou Čeňkovou mluvili v ArtCafé o tom, jak vypadá praktická práce na sestavování výběru, které organizace za katalogem stojí či kdo vlastně u nás v současnosti pro děti píše.

Kdo je dnešní Václav Čtvrtek?

„Za začátku normalizace byla česká literatura pro děti a mládež jediným útočištěm literátů, kteří psali pro dospělé,“ vysvětluje překladatel a redaktor Petr Matoušek.

Čtěme dětem dvacet minut denně

Noc s Andersenem v Českém rozhlase.

Čtěme dětem dvacet minut denně. To je motto projektu Celé Česko čte dětem, který vznikl před pěti lety.

Myslí si, že by se možná i takový Václav Čtvrtek více realizoval na jiném literárním poli, kdyby za jeho časů panovaly pro tvorbu svobodné podmínky. Dnes tvoří tuzemskou scénu jak autoři intencionální, tak ti, kteří píšou spíš pro dospělé, i v aktuálním katalogu najdete jména jako Robin Král nebo Radek Malý, ale i Petra Soukupová, Jana Šrámková nebo Petr Stančík. Celkově je v letošním výběru zahrnuto dvaapadesát titulů určených pro různě staré čtenáře.

Větší děti samy kvalitu intuitivně poznají

„Náklad katalogu stále roste, letos je to patnáct tisíc kusů, které jsou distribuovány nejen do knihkupectví a knihoven, ale postupně i do škol. Dostane se k němu kdokoliv, protože je i na internetu, včetně archivu loňských ročníků,“ doplňuje Jana Čeňková. Hodnotit literaturu pro dospělé může kdokoliv i podle svého vkusu, ale jak poznat, že se bude kniha opravdu líbit i dětem? „Pokud si nejsme u něčeho jistí, tak to můžeme na dětech otestovat,“ usmívá se Petr Matoušek, „sám mám desetileté dítě a to už je myslím schopné rozpoznat intuitivně určitou literární kvalitu.“

Poslechněte si celý rozhovor i rubriku ze Slovenska o tamním dokumentárním cyklu Expremiéri a také hudební výběr, který do ArtCafé připravil Dominik Gajarský.

Spustit audio

Související