Jak zdolat živé vysílání? Moderátor zpráv musí být rock star, radí Tomáš Drahoňovský

12. listopad 2018

Tomáš Drahoňovský byl v šestadvaceti vůbec nejmladším mužským moderátorem hlavních televizních zpráv. Zpravodajské relace včetně těch hlavních moderuje už přes osm let. Nakolik se liší skutečnost v televizních zprávách od toho, co se děje v komediálním seriálu Great News ze stejného prostředí? A jaké rady by udělil začínajícím novinářům a moderátorům? Poslechněte si rozhovor s úspěšným moderátorem v pořadu Kompot.

Z hlavních večerních zpráv na komerční televizi Prima byl čtyřiatřicetiletý Drahoňovský před odchodem na Českou televizi nejprve posunut na Odpolední zprávy. K němu tehdy vedení posadilo missku Moniku Leovou. Ta v jednom rozhovoru zmínila, že s ním zažila teror, ale že to byla skvělá škola. O jaký teror šlo? „Měl jsem tendenci ji vychovávat jako novinářku. Připadalo mi, že jí nikdo neřekl, jak se má moderovat a co je ve zprávě důležité. Myslím si, že za ten teror, o kterém mluvila, bylo to, že jsem ji nutil moderovat bez čtecího zařízení. To mě naučila moje první kolegyně Terezie Kašparovská, se kterou jsem začínal moderovat hlavní zprávy. Byl to způsob, jak nezlenivět a abychom nebyli pouze pověstné čtecí hlavy,“ vzpomíná s úsměvem Drahoňovský. Jaký vliv má na sledovanost seriál Komisař Rex? A proč chtěli poslanci Drahoňovskému předvádět, co umí ze skautských dovedností?

V rozhovoru se Šimon s Hankou zaměřili také na zpěvačku Arianu Grande. Ta i přes všechny nepříjemné události v jejím osobním životě získala ocenění Billboard Žena roku, vydala skvělý singl „thank u, next“, který se rovnou stal hitparádovou jedničkou napříč kontinenty, a stihla oznámit novou, pátou řadovou desku. Propojen je se zpěvačkou pomyslně i Tomáš Drahoňovský. Proč vlastní stejný mikrofon jako Ariana Grande? A jak vůbec vznikla kapela Funk Corporation?

Během přírodních požárů v Kalifornii shořel dům mimo jiné Miley Cyrus a Gerardu Butlerovi. Jak to vypadá v České televizi při vysílání o mimořádných událostech, jakými jsou právě třeba požáry nebo teroristické útoky a povodně? A má vůbec ještě z nějaké moderace strach? Poslechněte si celý díl, ve kterém Hanka se Šimonem také zkoušeli Tomáše Drahoňovského z popkulturního kvízu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.