Jak zní klimatický kolaps? Videosingl nového projektu fyield v exkluzivní premiéře

27. červen 2022

Nový hudební projekt fyield složený z českých a islandských hudebníků vydává premiérový singl Candy, který předznamenává chystané album. fyield na něm berou posluchače na průmyslová místa klíčová pro chod civilizace a nechává přírodu a technologie, aby se stali rovnocennými spoluhráči v kapele.

V projektu fyield se setkávají významné osobnosti české a islandské nezávislé hudební scény. Na české straně Václav Havelka a Kryštof Kříček z kapely Please The Trees, které doplňuje Pan Thorarensen – zakladatel reykjavického festivalu experimentální hudby Extreme Chill působící také v ambientním triu Stereo Hypnosis. Společně dokončují album, na němž hudbu složenou ze zvuků přírodních a průmyslových lokalit v české a islandské́ krajině kloubí s elektronikou, beaty a akustickými nástroji.

fyield (Václav Havelka, Pan Thorarensen, Kryštof Kříček)

Hudba projektu fyield zavádí posluchače na místa, která zpravidla stojí kdesi stranou a případný návštěvník na nich není vítán. Natáčelo se na osmi environmentálně, sociálně i kulturně vychýlených místech Islandu a Česka a samotné nahrávky vznikly pomocí improvizace, terénního výzkumu a metody field recordingu.

Při poslechu skladeb se ocitáme v blízkosti nebo přímo v útrobách geotermální, vodní nebo tepelné elektrárny, aquaponické farmy, jezera vzniklého táním ledovce nebo sopky – fyield pak převádějí důsledky toho, jak lidské konání ovlivňuje klimatické změny, do podmanivé zvukové podoby.

Videosingl Candy je první předzvěstí výše zmíněného alba a je také zásadní součástí interdisciplinárního projektu Krajiny budoucnosti / Future Landscapes, v němž bude hudba podpořena ještě dokumentárním filmem, podcasty a sérií přednášek s environmentální tematikou.

autor: Radio Wave

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.