Jak zpracovat intenzivní pocity? Performativně! Na festivalu umění Všichni jsme emotivní

6. květen 2022

Festival performance připravil pro své publikum dvoudenní zážitek, na kterém se představí několik umělců a umělkyň z východní a střední Evropy. V pražském divadle X10 se v omezeném počtu, zato ale zdarma, můžeme setkat s představeními, která v podobě zpěvu, improvizace, tance nebo divadelní inscenace interagují s příchozími a umožní artikulovat a sdílet nahromaděné emoce.

Poslední dva tři roky se v našich životech dějí velké události, od kterých je velmi komplikované si udržet nějaký odstup. Jsme tedy zavaleni silnými emocemi, ať už se jedná o válku na Ukrajině, nebo covid pandemii, uvádí téma festivalu Tereza Stejskalová za organizující platformu tranzit.cz. Festival a jeho účastníci a účastnice se ptají, jak s takovými emocemi nakládat a jestli je dobré se takovými impulzy řídit.

Oficiální banner festivalu

Sdílený pocit čekání, který nedávnou pandemii provázel, inspiroval Larisu David, rumunskou umělkyni žijící v Rotterdamu. Pozvánka k vytvoření této performance přišla před dvěma lety. Za tu dobu se stalo hodně věcí. Měla jsem pocit takového kolektivního čekání a napětí. Co to vlastně znamená, jak dlouho budeme čekat a co přijde potom, vysvětluje David.

Z Vídně do Prahy přijela Helena Eribenne, která se dlouhodobě zabývá motivem tragických ženských popkulturních postav, v tomto případě jsou to Marylin Monroe a princezna Diana. Tyto dvě ženy mě zajímají ze všech nejvíc. Jsou spojené s Venuší a Afrodité tím, že jsou takovými bohyněmi lásky, jsou to zbožštěné figury. Když je někdo bohyně krásy a plodnosti, je to do určité míry jako náboženství, a tím pádem je tam také obětování,“ říká Eribenne.

Některé projekty pak vznikly jako aktuální reakce, polská umělkyně Zorka Wollny pracuje se skupinou ukrajinských uprchlic a jejich hlasy. Všechna představení festivalu Všichni jsme emotivní! se konají v divadle X10 v Praze během 6. a 7. května.

Více o době zavalené silnými emocemi, kolektivním čekání a tragických popkulturních bohyních si poslechněte v příspěvku věnovaném festivalu Všichni jsme emotivní.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.