Jaká lednička dlouho vydrží? Ta, která nebude nudit, říká designér Jan Čtvrtník

7. červen 2023

Jan Čtvrtník pracoval na designu vařičů, ledniček i dalších spotřebičů. Co všechno se na nich dá vymyslet? A jak se žije českému designérovi na německé vsi?

Chceme, aby spotřebiče dlouho vydržely a abychom je nemuseli vyhazovat. Co pro to může udělat designér? „My se snažíme je dělat tak, aby nezačaly lidi nudit, aby stále vypadaly hezky, aby tam nebylo nic výrazně trendové, aby nezastarávaly,“ vyjmenovává Čtvrtník. Hodně předmětů dnes zastará dřív morálně než fyzicky. Co třeba? A k čemu je na ledničce sabatový mód?

Návrh lednice od Jana Čtvrtníka

Nezůstali jsme však jen u lednic, řeč přišla i na další spotřebiče, sklo a prsteny –⁠ to vše totiž Jan v minulosti navrhoval. Jaký český design má rád? A který boduje ve světě?

Probrali jsme taky nejžádanější designérskou specializaci, kterou je designér uživatelských rozhraní čili UX designér. Co přesně tenhle pojem znamená a k čemu tato práce slouží? „Momentálně je to po světě ta nejžádanější profese pod slovem design,“ potvrzuje Čtvrtník. Poslechněte si Bourání a dozvíte se víc!

Ovšem mluvili jsme nejen o designu, ale i o životě. Jak se žije české rodině se třemi dětmi v konzervativní německé vesnici a jak se pracuje v německé továrně? Pusťte si Bourání s Janem Čtvrtníkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka