Jaká má být opravdová žena? Jaká chce! Ženské kruhy jsou prostorem svobody a bezpečí

12. duben 2022

„Ženský kruh je bezpečný prostor, ženy mohou autenticky sdílet své pocity a prožitky,“ říká v Balancu psychoterapeutka, psycholožka a lektorka Kateřina Kramolišová. V našich životech máme málo prostoru pro úplnou autenticitu, neplatí to jen pro ženy. Pořád jsme v zajetí toho, jak bychom se měli chovat, co říkat, jakou mít náladu a podobně. Upřímné sdílení, třeba i těžkých, nepříjemných nebo prostě jen neobvyklých věcí, je vzácné.

„Čím víc jdeme na východ, tím více jsou role ženy stereotypní. Žena pečuje, stará se, je hodná a krásná.“ Co když ale stereotypu neodpovídáme a ani nechceme? Součástí kruhů je hledání své opravdovosti. A také přijetí toho, jaká žena opravdu je.

Čtěte také

Když během vyrůstání ženy slýchaly a viděly, co se od jejich role očekává, mohou se tomu snažit dostát. Vytváří to ale tlak. Co když chtějí být jiné, své a opravdové?

„Na ženský cyklus plodnosti existuje ideologický pohled, i když je naprosto přirozený.“ Vztah k tělu je v rámci duševního zdraví a rozvoje důležitý. Odmítáme něco na svém těle, co se nám nelíbí a vadí nám? Co když je to ale úplně normální?

Menstruace je ve společnosti tabuizována. Některé ženy ji prožívají bolestivě, procesu se bojí a nemají ho rády. Děsí ale i muže. Někteří se o menstruaci neradi baví, jiní ji dokonce považují za něco nečistého a své partnerky se v tomto období straní. Je důležité přijímat svou přirozenost jako něco normálního, a dokonce i pěkného.

Pusťte si celý rozhovor o ženských kruzích, opravdovém ženství a vztahu k tělu a menstruaci.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.