Jaká písnička vás spolehlivě rozbrečí? Umění může pomáhat duševnímu zdraví, ale i zraňovat

1. březen 2022

„Umění je cesta k poznání i sebepoznání a způsob komunikace,“ říká psycholog, psychoterapeut a divadelník Štěpán Smolík. Možná právě máte období, kdy posloucháte jednu písničku pořád dokola nebo si pouštíte scénu z filmu. Umění, aktivní i pasivní, je způsob, jak poznávat, co je uvnitř nás. Může léčit naši duši, pomáhat zpracovat emoce, vyřešit dilema i dávat návody, jak z problémů ven. Skrze umění se ale také lze odcizovat sám sobě, zaprodávat se a prohlubovat sebetrýznění.

„V umění nepracujeme jen v racionální rovině, slovy, ale můžeme se dostat i do jiných oblastí.“ Pracuje s tím mnoho psychoterapeutických směrů. Ne vše je nám dostupné slovy a myšlením. Zkuste se někdy z nepříjemných emocí a obav vypsat, zkuste je namalovat, zatančit si nebo zahrát scénku.

Čtěte také

Umění jako léčení nemusí být jen aktivní. Zajít na film nebo divadlo v nás může otevřít důležité téma, spojit nás s emocemi. Příběhy, které sledujeme, mohou být inspirující. Jsme-li otevření, dostane duše potravu, kterou zrovna potřebuje, i když to racionálně nedokážeme uchopit.

„Je otázka, s jakou motivací tvoříme. Je to naše bytostná součást, nebo prostředek k výdělku?“ Umělecká tvorba není univerzálně prospěšná a léčivá. Když vydáme ze sebe něco tvůrčího, s čím nesouhlasíme, může nás to odpojovat od nás samotných – našich hodnot, emocí, pocitu smyslu a užitečnosti. Někteří umělci strávili v tvorbě motivované žalem a smutkem velkou část života. Možná by jim bez toho bylo hůř, možná zbytečně trestali sami sebe.

Poslechněte si celý rozhovor o léčivé síle umění, sebepoznání i tvůrčím zaprodávání se.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.