Jaké je být nový na vysoké? „Všechno je jiné,“ říká autorka Blogu prváka

21. únor 2018

Někteří studenti už mají zkouškové za sebou a pro část z nich to bylo úplně první zkouškové na vysoké škole. Jaké to vlastně je být na univerzitě nový a teprve se rozkoukávat připomněla v Universu Lenka Nováková, která už přes 4 měsíce chodí na Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy a svoje nové zážitky zapisuje na Blogu prváka.

Přijetí na vysokou školu a první měsíce studentského života člověka změní. Hlavně ti, kteří přicházejí studovat do nového města musí zvládnout spoustu výzev – od spolubydlení na kolejích, přes někdy spletitý systém univerzitní byrokracie, po úplně odlišné paradigma vzdělávání. V tomhle neznámém prostředí se má čerstvý student zároveň stát samostatným, a hlavně přijmout finální zodpovědnost sám za sebe.

„Změna spočívá vlastně ve všem, v čem si jde představit. Od základních věcí po úplné drobnosti. Zjistíte například, že na koleji se lednička nedoplňuje sama, tak jako doma. Ale taky, že nemusíte chodit na přednášky a všechno je to o tom, jestli sami chcete,“ popisuje Lenka. „Na střední mi hlídali každou hodinu absence. Tady vám učitel řekne, že upřednostňuje, když tam nebudete chodit. Raději prý učí míň lidí. Takže už jen vstát a jít do školy, je samo o sobě velká zodpovědnost“, doplňuje s nadsázkou studentka.

Lenka Nováková, autorka Blogu prváka

Středoškoláci jen matně tuší jak studium na vysoké škole vypadá. Náročné přednášky, zapisování kreditů do indexu, noci probdělé ve společnosti haldy knih doplňuje divoký společenský život. Konkrétní obrysy ale poznávají až na místě. „Je to určitě dost pokus a omyl. Zkoušíte co si můžete dovolit a co ne. Vlastně dost bloudíte,“ vysvětluje Lenka.

Ani v univerzitním prostředí ale člověk není sám. Nový přátelé mají navíc velmi často podobný pohled na svět jako vy a zajímají se o stejné věci. „Když jsem na střední chtěla s někým mluvit o knížkách, tak to bylo dost divný. Tady takový rozhovor plyne vlastně velmi jednoduše.“ Vysokoškolský život autorka Blogu prváka po čtyřměsíční zkušenosti nepovažuje za náročnější než ten středoškolský. „Je spíš jiný, je to hodně o zvyku.“

Proč čerství studenti vaří takové delikatesy jako jsou špagety s párkem? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.