Jaké je žít v počítačové hře? Virál přehrává život jako z RPG v ulicích Tokia

17. srpen 2020
Fenomem

Počítačové hry se poslední roky snaží vypadat co nejvíce realisticky. Co když se ale naopak realita rozhodne vypadat jako počítačová hra? Virální video dvojice japonských tvůrců, ve kterém přehrávají scénku z populárních počítačových her typu RPG, sbírá na YouTube miliony zhlédnutí.

Muž se prochází po prázdné ulici a my ho sledujeme z mírného nadhledu a vzdálenosti asi dvou metrů. Záběr kamery přitom kopíruje jeho perspektivu – někdy se rozeběhne, narazí do dalšího člověka nebo trochu neohrabaně obchází překážky na ulici. Vypadá to jako úvodní demonstrace z nějaké velmi realistické RPG hry, nicméně virální video uživatele, který si říká Komazawa Isolation, jen napodobuje gameplay her, jako jsou GTA 5 nebo Yakuza, na skutečné ulici ve skutečném městě a se skutečnými lidmi. A na internetu slaví obrovský úspěch.

Jedenáctiminutové video nazvané trochu krkolomně Video game moments in real life Shibuya chronicles natočil tokijský youtuberský tým Komazawa Isolation – duo bývalých breakdancerů Hayaken a Ganso si tak zjevně krátí čas v karanténě. Do ulic japonského velkoměsta vyrážejí v noci a natáčí se, jak se prochází po okolí stanice Šibuja. V centru Tokia tady obvykle po slavné křižovatce denně i v noci projdou statisíce lidí, nicméně v současné situaci je místo poloprázdné.

Scénky známé ze slavných RPG her replikuje dvojice zcela dokonale – od mapy v levém dolním rohu přes voice very či hluk ulice v pozadí nebo zvuky bot hlavního hrdiny. Není to ale jen demo – muž po chvíli dojde k slavné soše psa Hačika, kde se mu objeví možnost investigate (prozkoumat), a on tady najde záhadný klíč, který ho posune dál do děje hry. Až tedy na to, že ta hra vlastně neexistuje.

Počítačové hry převedené do našeho skutečného světa nejsou úplná novinka. Internet a youtubeři se tímto nápadem baví už roky. Reálné gameplaye mají obvykle hashtag „In Real Life“. Čím jsou novější verze počítačových her realističtější, tím víc takových videí vzniká.

Nejčastějším objektem zájmu je hra GTA. Video nazvané Real GTA od uživatele jménem Corridor z roku 2015 nasbíralo už skoro čtyřicet milionů zhlédnutí. GTA San Andreas in REAL LIFE 4 je o tři roky mladší a blíží se k šestnácti milionům. Populární je ale i třeba Pac-Man In Real Life z roku 2018 se čtyřiceti miliony, ale to už je víc parodie.

RPG procházka po Tokiu zveřejněná na začátku srpna zaujala a z prvního videa se stal virál. Tokijské duo Komazawa Isolation v natáčení pokračuje a vytváří něco jako gameplay fiktivní verze GTA zasazené do japonského velkoměsta. Jeden uživatel v komentářích jejich virální video okomentoval slovy: „Grafika je dobrá, doufám, že tahle hra brzy vyjde i pro současnou generaci konzolí.“ To by vlastně mohlo sloužit jako důkaz, že počítačové hry a skutečný svět už vlastně splývají.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, kterou počítačovou hru youtubeři nejradši přehrávají v reálném světě. Kdo se prochází po tokijské Šibuje a proč slaví takové úspěchy? A dá se ještě vůbec poznat rozdíl mezi hrou a životem?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.