Jaké knihy čteme na dovolené?

7. červenec 2014
Radiofórum

Letní prázdniny a s nimi čas odpočinku jsou tady. Přestože knižní trh v letních měsících hlásí pokles, kniha prostě k dovolené patří. A většinou nezůstává jen u jedné.

Dnešní doba však nahrává i jiným médiím než jen tištěným. Převažují tedy v kufrech čtečky, audio knihy nebo stále ty, u kterých při obracení listu slyšíme šustění stránek?

Tradiční představa o letních knihách bývá lehká, zábavná a nenáročná literatura, ale je tomu tak doopravdy?

Neodkládáme spíš na dobu volna vánoční dárky, knihy rozečtené nebo knihy vzdělávací, na které prostě během roku nemáme čas?

Jaké knihy na dovolených především čteme? A v jaké formě vstřebáváme příběhy jiných? Mění se náš vkus s vývojem civilizace?

Hostem Zuzany Rejchové byla nakladatelka Slávka Kopecká.

autor: Susana
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.