Jako když se vypravil Kolumbus do oceánů! Využijte všechno, co vám vysoká může dát

29. září 2022

Příchod na vysokou školu přináší hodně novinek. Jak je to s oslovováním učitelů? Co je to menza? Na koho se obrátit, když mám problém? Co je to studijní oddělení? Na takové a spousty dalších otázek odpovídal ve Studovně tiskový mluvčí Technické univerzity v Liberci Radek Pirkl.

Kredity jsou alfa a omega vysokoškolského studia, vysvětluje Pirkl, jak je to se zkouškami a studijními povinnostmi. Jsou vlastně bodovým ohodnocením náročnosti daného předmětu,“ shrnuje. Jaké základní informace potřebujeme mít, když nastupujeme na vysokou školu? Technická univerzita v Liberci je například shrnula do online brožurky s názvem Survival kit pro prváky.

S Radkem Pirklem jsme si povídali o všem od zápisu předmětů až po zkoušky. „Je fajn nezůstat pouze u svého oboru a u těch povinně volitelných a volitelných předmětů se podívat klidně i na jinou fakultu,“ radí Pirkl jak studium co nejvíce využít. „Vstoupím-li na vysokou školu, je pro mě vše nové,“ říká Pirkl a přirovnává nástup na školu k objevným plavbám Kryštofa Kolumba. „Není třeba se ničeho obávat,“ říká a doporučuje se pro radu obrátit například na studijní oddělení. 

Poslechněte si celý díl Studovny o tom, jak se na vysoké rychle zorientovat.

Spustit audio