Jako Tokio a Godzilla. Mem ukazuje, co na naše podzimní plány říká nová mutace viru

23. srpen 2021
Fenomem

Všichni už jsme unaveni z koronaviru, ale vypadá to, že koronavirus ještě pořád není unavený z nás. Připomíná to nový memový template Moje podzimní plány vs. varianta delta, který nabíral sílu celý srpen a teď konečně vybouchl. Tvoří ho dva obrázky – idylickou fotografii podzimních plánů nalevo doplňuje vpravo temná vize konce letošního roku zkaženého dalším lockdownem. Pokud už někdo v souvislosti s pandemií propadl optimismu, nový mem varuje, že ještě nemáme úplně vyhráno.

Vrací se život pomalu do normálu? Dobře, ale nenaučilo nás náhodou poslední léto, že přehnaná blahosklonnost škodí? Mem zapsaný v archivech coby „My fall plans / the Delta variant“ připomíná právě to.

Internetem se šíří od začátku srpna, kdy se i víc píše o nové mutaci. Je dokonce dost pravděpodobné, že vtípek vznikl v Indii, kde se mutace delta objevila nejdřív, a teprve pak pronikl i do zbytku světa. Stejně jako vir.

My fall plans / the Delta variant meme

Template pracuje s kontrastem idylických plánů a sabotéra, který nám je zkazí, tedy obávanou mutací korony. O co menší je prostor, tím víc se tvůrci musí snažit být originální a cení se popkulturní humor.

S trochou hořké ironie by se dalo říct, že mem se šíří a mutuje obdobnou rychlostí jako virus sám. Pozitivní je to, že třeba díky vlivu populárního memu budeme na podzim opatrnější. Hlavně si ale přejme, aby tentokrát naše podzimní plány nic dramaticky nenarušilo.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, který mem právě vládne internetu a jaký je jeho názor na stav globální pandemie. Co na to říkají rivalky z RuPaul's Drag Race a proč by letošní podzim mohl připomínat japonské katastrofické filmy s Godzillou? Aneb pokud chcete koronavirus rozesmát, řekněte mu svoje plány na letošní podzim.

My fall plans / the Delta variant meme
My fall plans / the Delta variant meme
My fall plans / the Delta variant meme
My fall plans / the Delta variant meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.