Jako ze žurnálu. Předvánoční Startér ovládly žánrovky, které neurazí

17. prosinec 2018

Poslední novinky letošního roku přišly od kapel, které ctí svoje žánrové škatulky až za hrob. Fall From Everest vzpomíná na tvrďárny nultých let, Where Are We Now zkouší pop pro řidiče.

Nehodu byste s nimi určitě nezažili. Česko-nigerijská parta v čele s frontmanem, který si říká Lucky, hraje pop jak z Radiožurnálu. Singl California zní jako ten song těsně poté, co jste si poslechli Zelenou vlnu a směle vyrážíte po úplně volné D1 na Humpolec. Jo, Luckyho charismatický zpěv vám i u zavřených okýnek počechrá vlasy, všechno mu uvěříte, ale do Kalifornie s touhle károu nedojedete. Where Are We Now poslali řemeslně dobře zvládnutou věc, které by ale neškodilo víc osobitosti. Nemusíte se kvůli ní vybourat, stačilo by, kdybyste přestali netrpělivě čekat na další zpravodajský vstup.

Druhá novinka přišla od Fall From Everest, pražské čtyřky, která miluje post-hardcore a nebojí se elektroniky, ba dokonce s ní umí slušně pracovat. Kdyby jejich epický singl Set Sail pracoval s aranžemi, které nabídne ve své první půlce, možná by z toho byla fakt originální pecka. Napětí, které dokážou navodit i s minimalistickou aranží, by se tu dalo krájet. Pak přijde trochu očekávaná katarze. Slovy komentujícího na kapelním YouTube: „Pain, agony… yupee.“ Stejně jako u Where Are We Now máme i tady formálně dobře udělanou věc, které jako by něco chybělo.

Zahlasujte pro skladbu z poklidné road movie nebo song z nejdramatičtějším klipem v historii Startéru. Máte na to týden, pak si v hlasování dáme dva týdny sváteční pauzičky. Ale nebojte, vysílat budeme! Tentokrát své kritické oko obrátíme do vlastních řad a vysmějeme se sobě navzájem! Zapínejte štědrovečerní Startér s demáči Jakuba, Jonáše i našich porotců a pak pošlete track na starter@rozhlas.cz.

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.