Jakub „Jéčko“ o Cold Cold Nights: Hrát s kapelou je daleko větší zábava

21. duben 2017

Aktuální deskou týdne Radia Wave je debutové album (The) Last Summer pražského kvarteta Cold Cold Nights, které čerpá vlivy z post-rocku, indie folku i emo scény amerického středozápadu. Ještě před odjezdem na dvoutýdenní turné po evropských klubech a také před pražským a brněnským křtem zahrála čtveřice tři skladby ve studiu Radia Wave.

„Hrát s kapelou je daleko větší zábava než hrát sám, to byl asi hlavní důvod,“ vysvětluje Jakub Jirásek, proč se rozhodnul přestat hrát sólově a stát se regulérním členem Cold Cold Nights. „My jsme si říkali J and The Cold Cold Nights už v době, kdy jsme hráli převážně moje starý písničky. Postupně nás to ale začalo dohromady bavit víc a víc a taky jsme začali společně i skládat, takže aktuálně už na písničkách máme prakticky stejný podíl, a tím pádem mi přišlo hloupý pořád se stavět do popředí a vyčleňovat se jedním písmenem před tím názvem. Chtěl jsem být součástí čtyřčlenné kapely, kde mají všichni stejnou pozici,“ dodává Jakub, kterého ve skládání hodně ovlivnilo krátké turné ve Spojených státech.

Čtěte také

„To bylo ještě v době, kdy jsem hrál sám. Potkal jsem tam spoustu srdcových kapel, které hrají žánry vzniklé z dřívějšího ema. Dnes už je ta škatulka emo spíš trošku ironická a všichni to tak berou. Pravověrné emo už v podstatě nikdo nehraje a všechno jsou to post-emo kapely. Osobní kontakt s touhle scénou ve mně zanechal velký kus inspirace.“ Nejvýraznější post-rockové cítění má v kapele Štěpán. „Líbí se mi repetice a práce s málem. Přijde mi, že čím je hudba jednodušší, tím dokáže být silnější a taky často vyjadřuje emoce, aniž by k tomu potřebovala text. Zároveň hodně rád pracuju s gradací a dynamikou,“ doplňuje Štěpán, podle kterého je to dobrá cesta k vyčlenění se z davu a zároveň udržení posluchačské pozornosti.

Bubeník Daniel Došek zmínil možná trochu překvapivě i ambient a ticho, aby popsal co přesně Cold Cold Nights hrají. „Mně nevadí, když nebubnuju celou písničku, naše tvorba není prvoplánově líbivá. Posluchači si taky rádi vychutnají ambientnější hudbu naživo a líp pak celý koncert procítí, než kdybychom hráli pořád samé skákačky.“

Poslechněte si celý rozhovor s Cold Cold Nights i tři skladby, které čtveřice Jakub Jirásek, Štěpán Oves, Kryštof Knapp a Daniel Došek odehrála ve studiu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka