James Cole: Mám rád podnětné rozhovory o hrách, ne nadšené geekovské skandování

13. prosinec 2019

Pokud jste se někdy jen letmo otřeli o český hip hop, jméno James Cole vás určitě nemohlo minout. Autor projektů jako Supercroo, Moby Dick, Stanley Kuffenheim nebo hudebního filmu Česká RAPublika je ale také vášnivým hráčem. Jeho podcastová série Virtuální světy Jamese Colea v těchto dnech běží na vlnách Radia Wave, osazenstvo Questu se tedy rozhodlo filozofujícího rappera s přesahem vyzpovídat.

Hraní her je pro Jamese Colea přirozenou součástí života, podle svých slov ale nikdy necítil větší potřebu ho jakýmkoliv způsobem profesionalizovat. Na druhou stranu se jím ale ani netajil, takže začalo významným způsobem formovat jeho veřejnou identitu. Virtuální světy Jamese Colea považuje za autorský projekt na pomezí klasického rozhovorového formátu a uměleckého díla, mimo moderování a textů se totiž staral i o jeho zvukový obal. Sám si neklade za cíl být expertem na hry, přestože jich za zhruba 30 let své herní kariéry vyzkoušel nespočet, dráha recenzenta ho nikdy příliš nelákala. Baví ho ale přemýšlet o nich jinak a v souvislostech, dávno už podle něj neplatí, že by byly prázdnou zábavou.

V životě vystřídal hned několik hráčských fází, včetně epizody na střední škole, kterou označil za hraničící se závislostí, a bezhlavě konzumoval všechno, co se mu klidně i pirátsky dostalo na disk. Kupovat hry legálně ho naučila jeho vlastní profese a dnes už si cení chvílí, kdy si na hraní dokáže udělat čas, a hlavně si tituly vybírá mnohem pečlivěji. „Snažím se hrát posvátně, aby ten moment, kdy zasednu, měl smysl. Aby to bylo ono, ta hra, na kterou se těším, jsem v rozpoložení, kdy si ji užiju na sto procent. Takže si vyberu pár titulů za rok, ale do těch zapluju a vytěžím maximum,“ popisuje James Cole svůj dnešní hráčský rituál.

Je na hudební scéně hraní her běžným koníčkem? Jaké tituly Jamese Colea nejvíc ovlivnily? A promítá se hráčství v jeho tvorbě? Dozvíte se v novém díle pořadu Quest!

Podcastová série Virtuální světy Jamese Colea vzniká ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Poslouchejte deset dílů Virtuálních světů Jamese Colea už od 5. prosince každý čtvrtek na Radiu Wave a na mujRozhlas.cz. K odběru podcastu se můžete přihlásit na wave.cz/podcasty.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.