James Dean hraje i po smrti a Korejci se zavírají zaživa do rakví. To je svět podle Mikrovlnek

15. listopad 2019

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejkřupavější rohlíčky ze zpravodajské ošatky. Jako obvykle obě moderátorky zaujala celá škála událostí jak ze světa, tak z regionů.

Obě byly uhranuté informací, že James Dean si střihne další roli na stříbrném plátně a nebrání mu v tom ani fakt, že je už dávno pod drnem. Filmaři poskládají jeho fotky a záběry a udělají z toho živoucího pana herce. Zuzana si marně lámala hlavu nad tím, jestli může takový zombie-hologram dostat Oscara.

Smrti se týkala i další zpráva: jihokorejská firma nabízí pohřby zdarma. Má to ale jediný háček, zákazníci musí být naživu. Od roku 2012 se nechalo v HyowonHealing Center zaživa pohřbít už více než 25 tisíc lidí. Falešný pohřeb jim má údajně zlepšit život. Jak píše zpravodajská agentura Reuters, události se účastní desítky lidí, a to od teenagerů po důchodce. Oblečou se do hábitů, vyfotí si pohřební portrét, sepíšou svou poslední vůli a zhruba deset minut leží v zavřené rakvi. Vysokoškolský student Choi Jin-kyu říká, že si díky pobytu v rakvi uvědomil, že příliš často na ostatní pohlížel jako na své soupeře. Pohřební společnost Hyowon se rozhodla nabízet předčasné pohřby, aby lidem pomohla docenit své životy a aby se klienti mohli usmířit s rodinou a přáteli. Podobný zážitek teď zvažují i Ivana se Zuzanou.

V tomto díle výjimečně nebylo oblíbené okénko z regionů, přesněji řečeno z Brna. Nic se tam bohužel za celý týden nestalo.

Je mezi těmito událostmi nějaká hlubší souvislost? Určitě ne, ale nikomu to nevadí. Zahoďte ambice pochopit kontext a radši si poslechněte všechny novinky ze světa v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.