Jamie xx se blíží na beatové výsluní

21. červen 2011

Jamie Smith alias Jamie xx se po masivním úspěchu své domovské kapely The xx částečně vydal na sólovou dráhu beatmakera. Za peníze, které kapela obdržela po zisku Merkury Price, si Jamie se svými muzikantskými kolegy z Ellliot School (kde mimo jiné studovali i Four Tet, Burial a členové Hot Chip) postavil vlastní nahrávací studio. Zde se elektronický elév začal věnovat remixové tvorbě – ať už skladeb The xx nebo třeba Nosaj Thinga či Glasser.

Zřejmě dosavadním vrcholem Jamieho producentské kariéry byla remixová verze poslední desky nedávno zesnulého praotce rapu Gila Scotta Herona pod názvem We’re New Here. Básníkovy hrdelní litanie obalil módním dubstepovým hávem a přetavil ve fungující party tracky – s nutným zploštěním Heronova beatnického kvílení. Jako moderní klubový přeliv však deska tvoří k původnímu opusu starého pouličního poety vcelku slušivý komplement.

Trochu paradoxně však vychází Jamieho první opravdu sólový počin oficiálně až teď. Limitovaný dvanáctipalcový vinyl s dvěma singly Far Nearer/Beat For našel místo na agilním glasgowském labelu Numbers – a pokud nám něco zvěstuje, pak snad jedině to, že s mladičkým producentem musíme do budoucna již nastálo počítat v první beatové lize.

02366128.jpeg

Track Far Nearer z áčkové strany desky prosákl na internet již docela dlouho zpátky a zaujímal tehdy jednu z předních, neustále protáčených položek mého osobního playlistu. Skvostná fluidní plavba skrz taneční parket pomalu stoupá do hlavy a organické zvuky klávesové zvonkohry připomenou loňskou desku There Is A Love In You od virtuózního Four Teta. Far Nearer je bez nadsázky jedna z nejvíce euforických skladeb pro nadcházející léto.

POSLECHNĚTE SI: Far Nearer na Soundcloud

Druhý singl Beat For tvoří jakýsi temný protipól Far Nearer. Okamžitě je jasné, že Jamie chodil do stejné školy jako náladový věrozvěst Burial – hybridní beatové spektrum, hutné basové podloží a pokroucené vokály zahalené v ostrovní mlze pořádají nad ránem hon na zbloudilé duše a Beat For svou náladou v lecčems připomene zádumčivé skladby The xx. A také to, že ať už sólo, nebo s kapelou, talentovaného mladíka Jamieho Smithe se rozhodně vyplatí nadále sledovat.

autor: Jan Bárta
Spustit audio