Jan Bárta: Žánry se mají překračovat. Chci poslouchat Aid Kida s Marko Čermákem pocukrované Sharlotou

14. květen 2018

Jak zní country zrychlené na maximum? I o tom se rozpovídal v dalším díle Kompotu Jan Bárta – moderátor pořadu o klubové hudbě Turban. Nezůstalo však jen u lásky k Wabi Daňkovi nebo Michalovi Tučnému. Bořili jsme hranice mezi českým popem a alternativou a povídali si o zásadních tématech posledního týdne v popkultuře – Eurovize, (experi)mentální návrat Christiny Aguilery – a zavzpomínali jsme i na Honzovy Holinky, vůbec první pořad o popkultuře na Radiu Wave.

Eurovize je sice nejsledovanější nesportovní akce na světě, ale host Kompotu Jan Bárta se na ten letošní, 63. ročník stejně nekoukal. „Eurovizi ale plánuju sledovat příští rok, protože se proslýchá, že za Brity vyjede hyper-popový producent Danny L Harle z PC Music,“ upozornil Honza na úvod.

Český zástupce Mikolas Josef nakonec skončil na fantastickém šestém místě a stal se tak nejúspěšnějším národním interpretem. Vítězkou letošního ročníku se stala přesvědčivě izraelská kandidátka Netta Barzilaj se skladbou Toy. Izraelka Netta vzbudila kromě mírné kulturní apropriace kontroverzi i tím, že pozvala ve svém vítězném projevu všechny fanoušky příští rok do „jejího hlavního města Izraele“ – Jeruzaléma. Ovšem samotná písnička, obsahující narážku na pokémona Pikachu, nadchla také Hanu Biriczovou, která byla letos jednou z porotkyň za Českou republiku.

Mikolas Josef v Kompotu: o Eurovizi, budoucnosti v Los Angeles a španělských fanoušcích

Mikolas Josef

Do dalšího dílu Kompotu jsme si pozvali Mikolase Josefa. Nejen podle sázkových kanceláří, ale i samotných fanoušků Eurovize je jedním z favoritů letošního 63. ročníku. Jeho singl Lie to Me, se kterým vyjede do Lisabonu, má sice na YouTube už teď přes dva miliony zhlédnutí, pro něj je to ale jen začátek. Živé představení skladby na semifinále a snad i ve finále uvidí přinejmenším stokrát více diváků.

Pusťte si zvuk a uslyšíte, komu Hanka fandila víc a komu méně, jaké to je být národním porotcem a jak se jí hodnotilo s dalšími členy – Janem P. Muchowem, Jiřím Vidasovem, Berenikou Kohoutová a Otou Balagem? Dozvíte se taky, kolik bodů dala nizozemskému zpěváku Waylonovi, který předvedl country-popové vystoupení připomínající pyšného jižanského otrokáře.

Honza Bárta ale má country rád a umí o něm hezky mluvit. Zavzpomínali jsme proto na Josefa Mladého, který před týdnem zemřel ve věku 63 let. Právě skupina Fešáci, ve které působil, stojí za Honzovou oblíbenou skladbou Paní má se má. „Tenhle song o paní, která provozuje obchod s bylinkama, je pro mě důkaz, jak to country dokáže být milý, vůbec ne mužský, vůbec ne páchnoucí potem nekonečných čundrů a kosmických vandrů, ale rodinný a down-to-earth, tedy nohama na zemi.“

Kompot není jediným pořadem, který se na Radiu Wave věnoval do hloubky popkultuře. Ještě před ním právě Jan moderoval kultovní pořad Holinky, kde se s hosty jako Mardoša nebo Vladimir 518 brodil v obrazném bahýnku jejich „guilty pleasures“.  Všechny díly najdete v archivu Českého rozhlasu.

Proč už Honza Bárta dneska guilty pleasures neuznává? Který popový hit je jednou z největších klubových stálic? Proč se už dneska netočí dobré české country a kde se vzala ta posedlost dělat české country covery? Jsou kazety médiem budoucnosti, nebo je jejich návrat jen zbožné přání hipsterů? Které skladby Kanye Westa si Honza pouští zrychleně a jak hodnotí novou skladbu Accelerate Christiny Aguilery, kterou Kanye produkoval? Dejte si do uší celý díl pořadu Kompot nebo starší díly například se Sharlotou nebo Benem Cristovao.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.