Jan Fingerland: Proč se Indonésie zatřásla

9. červenec 2014

Okolí indonéské Sumatry zasáhlo silné zemětřesení. Krátce nato zažila Indonésie také politické zemětřesení, když se po napjatých prezidentských volbách oba hlavní rivalové prohlásili za vítěze.

To, kdo bude vládnout v Indonésii, není zdaleka jen lokální záležitostí. Tato téměř 240milionová země je vůbec největším muslimským státem a také bývá označována za „třetí největší demokracii“.

Po svržení diktátora Suharta koncem 90. let zde skutečně vykročili k demokracii a opakovaně si zvolili hlavu státu v přímých volbách. Středeční pat může dosavadní výdobytky ohrozit.

Ve volbách proti sobě stanuli dva muži, guvernér Jakarty Joko Widodo a bývalý generál Prawobo Subianto. Letošní kampaň byla nejen napjatá, ale také nezvykle tvrdá. Joko Widodo tak během několika týdnů očerňování své osoby ztratil jasné vedení a je zřejmé, že volby dopadly velmi těsně.

Podle neoficiálních výsledků je ale přece jen těsným vítězem Joko Widodo. To Prawobovi Subiantovi nebránilo v tom také se prohlásit za vítěze a celou situaci zkomplikovat.

Oficiální výsledky budou vyhlášeny až 22. července. Joko Widodo smířlivě konstatoval, že když čekal celé měsíce, může počkat ještě dva týdny. Nikdo ovšem nemůže říci, co se během tohoto napjatého období stane.

Joko Widodo, oblíbený zejména mezi mládeží, je považován za člověka budoucnosti. Vypracoval se z truhláře na vrcholového politika a není zatížen svou účastí na politické moci z dob Suhartovy diktatury ani korupcí posledních let

Je navíc možné, že i poté se oba kandidáti odvolají k Ústavnímu soudu, aby rozhodl o jejich stížnostech. Tento soud však nedávno ztratil respekt poté, co jeho předseda byl zatčen za korupci, a tím se celá situace dále komplikuje.

Rozhodování mezi oběma kandidáty bylo do značné míry volbou mezi pohledem vpřed a vzad. Joko Widodo, oblíbený zejména mezi mládeží, je považován za člověka budoucnosti. Vypracoval se z truhláře na vrcholového politika a není zatížen svou účastí na politické moci z dob Suhartovy diktatury ani korupcí posledních let.

Jeho kritici však také zdůrazňují, že jakožto „starosta“ nemá dostatečné zkušenosti z politiky na národní úrovni, což u tak velké a složité země, jako je Indonésie, skutečně může hrát úlohu.

Jeho soupeř Prawobo Subianto je téměř dokonalým opakem. Je to bývalý generál, který je obviňován z podílu na špinavostech z konce Suhartovy éry. Je i osobně spojen s kruhy z této doby. Je také mnohem méně konsensuálním politikem než Joko Widodo. Má za sebou však i řadu důležitých politických sil, včetně strany dosavadního, již v postsuhartovské éře demokraticky zvoleného prezidenta.

Prawobo Subianto hrál ještě více než jeho soupeř na nacionalistickou strunu. Indonésie neleží v bezproblémové oblasti a čeká ji do budoucna nejen vyřešit problémy v oblasti ekonomiky nebo zdravotnictví, ale i prosadit své zájmy proti velmocem, jako je Čína, jež je stále asertivnější v oblasti Jihočínského moře.

Prawobo Subianto je bývalý generál, který je obviňován z podílu na špinavostech z konce Suhartovy éry. Má za sebou však i řadu důležitých politických sil, včetně strany dosavadního, již v postsuhartovské éře demokraticky zvoleného prezidenta

Bývalý voják Prawobo Subianto se proto voličům úspěšně prezentoval jako člověk, který lépe než Joko Widodo rozumí bezpečnostním otázkám a dokáže ochránit indonéské zájmy a čest.

Budoucí prezident Indonésie, ať jím bude kdokoli, se má ujmout úřadu až 1. října, tedy za relativně dlouhou dobu. Hrozí ovšem, že to bude období napjaté a nebezpečné.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.