Jan Macháček: Čína se tlačí do Evropy, do Česka zatím ne

24. duben 2018

Agentura Bloomberg vydala právě rozsáhlou práci, na které se podílely desítky lidí a která mapuje čínský vliv v Evropě

Analýza obsahuje spoustu interaktivních grafů, map a tabulek. V některých ohledech nemá tisková agentura tak dobrý přehled jako třeba státní statistické úřady a banky, v jiných má ale mnohem lepší, protože agentury mohou sbírat a zpracovávat nejčerstvější megadata o akcionářích z výročních zpráv obchodovatelných firem a dalších zdrojů. Agentura analyzovala data 678 čínských investičních a akvizičních vstupů a tzv. dealů.

Čínští státní a korporátní lídři objíždějí svět od Afriky, přes Asii a USA až po Evropu se zdánlivě bezednou peněženkou po ruce. Zatím nejdůkladnější audit čínské přítomnosti v Evropě ukazuje, že Čína za posledních deset let utratila v Evropě za nákup firem nebo zde investovala až 318 miliard dolarů. Za uplynulou dekádu Čína v Evropě investovala o 43 procent víc než do USA.

Jde o investice od infrastruktury na jihu Evropy až po technologické společnosti na Západě. Čínská expanze zneklidnila evropské lídry od francouzského prezidenta Macrona po Angelu Merkelovou, kteří volají po společném evropském regulatorním řešení.

Jan Fingerland: Čínští investoři – dobří sluhové a špatní páni?

Jan Fingerland

Tak Slavia už je nejen v rukou čínské firmy CEFC, ale teď dokonce i zastavená. A co víc, Jie Ťien-ming, předseda představenstva téže firmy, je vyšetřován pro podezření z ekonomické kriminality. Je to dost vážná zpráva i pro sparťany nebo baníkovce. CEFC je jedna z největších firem v Číně, její původ je tak trochu nejasný. Ví se jen, že má cosi společného s čínskou vojenskou rozvědkou, a také asi i s čínskými nacionalistickými kruhy.

Některé země znají stovky čínských dealů. Británie 227, Německo 225, Francie 89, Itálie 85, Švédsko 24, Česko podle Bloombergu pouze 10. Čína nakoupila asi 360 společností jako je italský výrobce pneumatik Pirelli nebo irská leasingová společnost Avolon Holding, čínské entity kontrolují v EU čtyři letiště, šest přístavů, větrné farmy a 13 profesionálníách fotbalových týmů.

Dostupná data ale podceňují skutečný rozsah investic, protože nezahrnují dealy, které nebyly zveřejněny. Číslo by bylo vyšší asi o dalších zbruba 15 miliard dolarů.

Jeden velký obchod

Nikde není koncentrace čínských investic větší než v Londýně, kde Čínané vlastní deset mrakodrapů v City i Canary Wharf. Více než polovina čínských investic přichází do pěti největších zemí EU.

Jan Macháček: Čínský CEFC nekoupí podíl v Rosněftu

Pasáž Florentinum

Když jedete autem po pražské magistrále a míjíte novou kancelářskou budovu Florentinum, již z dálky uvidíte veliký nápis CEFC, čínské firmy, o které se u nás v posledních letech tolik mluvilo a která si vybrala jako centrum své evropské expanze Prahu a Českou republiku.

Na jihu a východě Evropy mají ale Číňané největší zájem o infrastrukturu jako jsou přístavy v Řecku a na Kypru. Nejvíce Číňané investují do chemického průmyslu, do energetiky, důlní činnosti, nemovitostí, sítí, průmyslu a internetových společností.

Zaímco Západ Evropy chce o regulaci činských investic diskutovat, východ a jih Evropy o tom nechce ani slyšet. Česká republika se na mapě čínských investic v Evropě prakticky nevyskytuje, uskutečněné dealy jsou zatím z hlediska Evropy zcela nerelevantní a marginální. Nikdy nebudeme čínskou branou nikam a do ničeho. Tou zůstane Londýn, brexit nebrexit.

Máme ale v EU pozici země, která si na leccos stěžuje nebo se lecčemu brání, k větší společné regulaci čínských investic bychom se ale zrovna mohli připojit. Nejprve bychom si ale měli splnit domácí úkol s tím, že vytipujeme strategická odvětví a firmy, kde nechceme cizí státní kapitál.

A i když je čínská přítomnost u nás marginální, jeden velký obchod může leccos změnit. Stačí když se nějaká důležitá firma dostane do problémů a Čína o ni bude mít zájem.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Související