Jan Macháček: Čínský CEFC nekoupí podíl v Rosněftu

13. březen 2018

Když jedete autem po pražské magistrále a míjíte novou kancelářskou budovu Florentinum, již z dálky uvidíte veliký nápis CEFC, čínské firmy, o které se u nás v posledních letech tolik mluvilo a která si vybrala jako centrum své evropské expanze Prahu a Českou republiku.

Šéf této investiční firmy Ji Tien-ming se stal i poradcem českého prezidenta Miloše Zemana. Nápis nám ale asi brzy zmizí, protože podle všeho tato firma zabředá do stále větších a větších problémů. A Miloš Zeman podle všeho přijde o poradce.

Nejprve se na podzim tohoto roku objevila v deníku The New Yok Times informace, že pan Ho, poradce CEFC je v USA obviněn z korupce. Domlouval si totiž v New Yorku úplatky související s africkou expanzí firmy. Pak vyšlo najevo, že Ji Tien-ming byl v Číně zadržen a vyslýchán a že si firma půjčuje za 36procentní úrok.

A dnešní zpráva praví, že čínská společnost CEFC China Energy nakonec nekoupí čtrnáctiprocentní podíl v ruské ropné společnosti Rosněfť. Plánovaný obchod za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 188 miliard Kč) byl podle čínské ratingové agentury posunut, uvedla to tisková agentura Bloomberg.

O zpoždění transakce informovala agentura China Chengxin International Credit Rating (Čcheng-sin) na své webové stránce. Čínská agentura uvedla, že kolem akvizice spatřuje "nejistotu." CEFC to odmítla komentovat.

Logo

Svobodný ekonomický tisk

To je první téma ke komentáři. Zatím oproti velkým slibům koupila firma CEFC v Česku pivovar Lobkowicz, fotbalový tým Slavia či budovu Živnobanky v ulici Na Příkopech apod. Z firem, které něco vyrábějí, jsou důležité pouze Žďárské strojírny Ždas, které byly ovšem nakoupeny přes slovenskou mateřskou společnost.

To právě odložená či odvolaná investice v ruské ropné firmě byla událostí gigantického ekonomického a geopolitického významu. Rozebírala ji všechna důležitá světová média. Měla to být dosud největší čínská investice v Rusku a vzhledem k napojení firmy CEFC na čínskou rozvědku se spekulovalo o určitém propojení čínských a ruských zájmů.

Česko je sice malé, ale vzhledem k tomu, že firma CEFC u nás nakoupila nákladné poradce z řad ČSSD včetně bývalých ministrů Tvrdíka a Kohouta a eurokomiaře Fülleho, pořád se čekalo na to, co velkého firma koupí, kdy přijde ta skutečná „rána.“

Spekulovalo se o tom, že by to mohla být televize Nova, resp.firma CME. Z toho nyní asi také nic nebude. V tom případě je ale dobré vědět, že tu TV Nova, která je na prodej, koupí vbrzku asi někdo jiný.

Jan Macháček

Otázka je, zda Česko i nadále zůstane v hledáčku Číny a firmy se jenom nějak přeskupí a přemalují a nebo to bylo celé nějaká bublina - branou čínských investic do Evropy vždy bude a zůstane Londýn, případně Paříž nebo Berlín.

Nakonec je zajímavé sledovat jak vybublávají informace v čínském státem hlídaném tisku. Slavný ekonom Milton Friedman v 90. letech napsal v souvislosti s Čínou a tamějším komunistickým kapitalismem, že trh či kapitalismus může přežít, jen když existuje víceméně svobodný ekonomický tisk. Nelze dlouho zatajovat informace o ekonomické kondici firem.

Na příkladu CEFC je zjevné, že to v Číně alespoň do určité míry platí. I když tam vládnou komunisté, tak chtějí-li fungující trh a tržní ekonomiku, nemohou dlouho zatajovat, jak jsou na tom podniky doopravdy, tedy ani to, že jejich šéfové a manažeři třeba upadli u státní moci v nemilost.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.