Jan Macháček: Jak dopadne patálie s kvótami?

12. prosinec 2017

Jedním z témat nadcházejícího summitu Evropské unie, resp. zasedání Evropské rady, to jest premiérů členských států, se má stát další postup řešení migrační krize a změna či reforma dublinského systému.

Aby bylo jasno, nejde tady o tu první vlnu kvót, kde byla Česká republika již dávno přehlasována a kvůli které ji Evropská komise před pár dny zažalovala u Evropského soudního dvora.

Jde o budoucí nakládání s uprchlíky. Jaká je situace? Jeden návrh připravila Evropská komise, která počítá s permanentím přerozdělovacím klíčem do budoucna. K tomu zaujal pozici Evropský parlament, který princip realokace uprchlíků ještě posílil.

Zároveň ale reforma dublinského systému, tzv. Dublin III., navržená Evropskou komisí a Evropským parlamentem, obsahuje kromě zjevných hloupostí ve formě stálého přerozdělovacího mechanismu do budoucna i věci, které směřují správným směrem: tedy urychlení a zjednodušení návratové politiky, tedy efektivnější a rychlejší repatriaci resp. „posílání domů“ těch, kteří nárok na azyl nemají.

Podle posledních informací to ale vypadá, že nadcházející Evropská rada – tedy pozice členských států – se bude od názoru Evropské komise a parlamentu velmi lišit. Za prvé končící estonské předsednictví EU má podle serveru politico.eu předložit radě návrh budoucích řešení, který kvóty vůbec nezmiňuje. Předsednictví EU má přitom předjednat a zohlednit názor všech členských států EU.

Uprchlický tábor na tunisko-libyjské hranici

Reforma dublinského systému

Pak je tu názor Donalda Tuska, stálého prezidenta Evropské rady, který podle britského deníku Guardian hodlá sdělit radě, že povinné přerozdělovací mechanismy „rozdělují Evropu a jsou neefektivní.“ Tusk bude žádat lídry členských zemí, aby do šesti měsíců dosáhly jednomyslné dohody o reformě azylového systému.

Pokud konsensu dosaženo nebude, budou předloženy alternativy, ale migrační krizi mají podle Tuska řešit členské státy, protože „EU nemá ani kapacitu, ani legální možnosti nahradit v této úloze členské státy.“

Návrh Donalda Tuska je zcela jistě blízký pozici české vlády, která totéž říká už historicky a asi i bude říkat dlouhodobě. Ještě se ale asi odehraje velká bitva, protože Tuskův názor zjevně vůbec neladí s názorem Evropské komise a Evropského parlamentu nebo třeba s názorem některých jižních států EU.

Prezident Evropské rady Donald Tusk hodlá sdělit radě, že povinné přerozdělovací mechanismy „rozdělují Evropu a jsou neefektivní“

Tusk bude určitě atakován, že se chce vrátit do polské politiky a připravuje si proto tímto stanoviskem půdu. Proto je důležité, aby ČR už na tomto summitu vystupovala aktivně a s jasným názorem na to, jak řešit migrační krizi do budoucna a jak přesně reformovat dublinský systém.

Co se týče oné žaloby na minulé kvóty, tam už mnoho nepomůže, že EU už do budoucna kvóty používat nebude. Byli jsme prostě přehlasováni na základě pravidel Lisabonské smlouvy a buď přijmeme ty, které máme, nebo dostaneme od Evropského soudu pokutu a budeme časem tzv. solit. Tady odcházející vláda do budoucna diplomacii vůbec nezvládla.

autor: Jan Macháček
Spustit audio