Jan Macháček: V Indii strávíte na ulici minutu a můžete napsat knihu

22. listopad 2015

Jan Macháček letos objíždí země začínající na I. Indie, Indonésie, Írán, Izrael, Itálie… Jaké zkušenosti si z cest vozí a jak probíhala jeho indická cesta?

„Celé to vzniklo náhodou,“ říká Honza. „Známí mě upozornili, že se mi hromadí země začínající písmenem I. Do Indie jsem jet vůbec nechtěl, ale prošvihnul jsem levné letenky na jednom serveru a řekl jsem si, že příští akci prostě beru. A byla to Indie,“ usmívá se. „Když už jsem tu letenku do Džajpuru měl, podíval jsem se, kde to šlo, to zas jo…“ Cesty ale neplánuje a nechává se unášet okolnostmi.

Jak probíhala návštěva Tádž Mahalu, proč byl pro Honzu zážitek návštěva indicko-pákistánské hranice, jak se dívá na krátkodobá cestovatelská spojenectví a hostelové známosti? Jak se cítil v krysím a opičím chrámu a kde si prožil svoji indickou krizi? V Indonésii pro změnu cestoval se čtyřmi mladšími lidmi v rámci dobrovolnického projektu Step Up pod křídly CISV. Zkušenosti z kempů CISV má také z Kostariky a Švédska.

Poslechněte si záznam vysílání, které bylo i pozvánkou na festival Zcestomítání (28. listopadu, kino Dlabačov v Praze), kde Honza také vystoupí.

 

Jan Macháček letos cestuje do zemí od I. :) Takže Indie, Indonésie, Izrael, Írán, Itálie... Poslouchejte v neděli od 12 hodin Casanblanku.

Posted by Casablanca on 20. listopad 2015
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.