Jan P. Muchow: Hudba k Samotářům byla ve své době „komerce“ a pop, proto jsme s ní nevyhrávali ceny

17. duben 2019

Hostem pořadu Kompot byl Jan P. Muchow – skladatel, performer, zásadní postava české elektroniky a člen nebo rovnou zakladatel mnoha úspěšných hudebních skupin různých žánrů. Získal čtyři České lvy za filmovou hudbu, ale paradoxně ne za tu nejslavnější ke kultovce Samotáři. Proč mu to nebylo líto?

Hudba k filmu Davida Ondříčka Samotáři v podstatě zlidověla, stejně jako jeho hlášky. Muchowovy melodie, které nahrál sám nebo s indie projekty The Ecstasy of Saint Theresa, The Loners nebo The Fake Dead, sice v roce 2000 získaly jednu z mála nominací na Českého lva, ale nakonec prohrály s lyrickým filmem Kytice. Je to k pousmání, ale Samotáře, na které se chodilo do kina a jejichž soundtrack se výborně prodával (Muchow za něj dostal poprvé zlatou desku), kolegové z branže prý brali jako čistou komerci. „Nebylo to dostatečné umčo,“ vysvětluje Jan v pořadu Kompot.

„Práce skladatele je osamělá,“ říká Muchow, který oživuje svou filmovou hudbu s The Antagonists

Jan P. Muchow & The Antagonists

Jan P. Muchow & The Antagonists jsou superkapela tvořená členy Please the Trees, Khoiba nebo Hm... Skupina, která rekapituluje Muchowu filmovou hudbu k více než třicítce snímků, se chystá na svůj první pražský koncert v Divadle Archa. Před 20. květnem ale přišli zahrát do proskleného studia Radia Wave. Proč vlastně Muchow kapelu poskládal a na co se můžete na pražském koncertě těšit?

V oboru filmová hudba si ale budoval výsostné postavení. „Jsme malý rybník, a když se ti opakovaně něco povede, tak máš větší šanci, že tě někdo osloví,“ říká sedmačtyřicetiletý skladatel a nadšený fotbalový fanoušek. Na kontě má kromě čtyř vítězství celkem osm nominací na Českého lva a podařilo se mu dokonce soutěžit v jednom roce i sám se sebou se snímky Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka a Ve stínu. A ano, hádáte správně, vyhrál. Co do budoucna poradil moderátorovi pořadu Kompot Šimonovi Holému, který má za sebou první neproměněnou nominaci ve stejné kategorii? 

Jak Jan P. Muchow vzpomíná na 90. léta, vznik filmů Šeptej a Samotáři a začátky elektronické hudby u nás? Proč ho nikdy nezajímalo být frontmanem? Proč má rád soutěž Eurovize a jak prožíval první díl osmé sezony Game of Thrones? Poslechněte si nový díl pořadu Kompot Radia Wave.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.