Jan Přeučil: Řekli mi, že musím smýt vinu svého otce. Važte si demokracie, je to křehká záležitost

21. listopad 2021

„Herec je nositelem kultury, nositelem myšlenek, ale i etikety, noblesy a elegance. A měl by být i určitým příkladem a vzorem pro generace,“ říká divadelní a filmový herec, dabér, symbol hereckého gentlemanství, etikety a dokonalé rétoriky Jan Přeučil. Vystudoval DAMU, kde i učí, a je i nejdéle sloužícím hercem Divadla Na zábradlí.

Jeho otec byl odsouzen v procesu s Miladou Horákovou k doživotnímu vězení a po 15 letech byl nakonec propuštěn na svobodu. „Když tátu zavřeli, a po tom procesu, tak každý, kdo byl Přeučil, byl v podstatě poznamenán. Nemohl jsem jít studovat gymnázium. Mně bylo řečeno, že musím smýt vinu svého otce.“

Tatínek mu z vězení posílal dopisy. „V těch dopisech mě i moji sestřičku Martu v podstatě vychovával. Radil nám, jak se stavět k životu, jak prožívat určité věci,“ popisuje.

„Jako malý kluk jsem se rozhodl, že chci studovat herectví, a všechno jsem pro to dělal. Byl to hnací motor, všechny ty aktivity, které jsem měl, abych se na fakultu dostal. Zajímavé je, že když jsem dělal poprvé přijímací zkoušky, přijali mě, ale bylo mi řečeno, že můj táta je v procesu Horákové, takže to se mnou politicky není úplně jednoduché, a proto bych to měl zkusit příští rok. Pro mě to byla šílená potupa,“ dodává.

Proč je důležité, jak se herci oblékají? Kolik jazyků umí jeho partnerka Eva? Proč hraje rád záporné postavy? A dívá se na sebe v televizi? Odpovědi uslyšíte v novém díle Pochlap se.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.