Japonští Kevin osedlali psychedelii, až se žaludek houpe, ale nevolnost naštěstí nepřichází

30. březen 2022

Japonské trio se jménem, jaké bychom si s noise-rockovou kapelou nespojovali, debutuje deskou, za kterou by se nemuseli stydět ani kolegové z labelu. Oním triem s nečekaným jménem jsou Kevin, oněmi kolegy třeba Acid Mothers Temple a připomínaným labelem pak Riot Season. Debut Aftermath v sobě nezapře japonský „twist“, ale ani návaznost na jména jako This Heat nebo Can. Modeláři se ale pouští i do dalších chytlavých novinek.

Velmi suverénní nahrávku za sebou má slovenská post-blacková kapela Besna. Na albu Zverstvá se nezdráhá trošky žánrového heroismu, síla desky ale spočívá především v přímočaré, ale i zřetelně promyšlené syrovosti. Silné melodie zde dokáží sloužit rozdílným cílům – od tvrzení temné atmosféry po navozování potřebné melancholie.

A pokud obě zmíněné nahrávky zůstávají přece jen v mantinelech žánru, jakkoliv se nebojí jeho osobitého pojetí, dvě novinky projektu Shit and Shine slovo mantinely okázale ignorují. Všeuměl Craig Clouse vydal první desku v únoru pod hlavičkou Editions Mego, další na konci března pod Riot Season. A stejně jako jinde ve své diskografii, i tentokrát bruslí mezi humpoláckou taneční hudbou a špínou, která nás zavádí až do slugového lesa. „One of the great audio headfucks“, jak říkají u Editions Mego a jak oba Modeláři dvakrát podtrhují.

Pacino navazují na svůj mimořádný debut nahrávkou Sedm světů, která se vryje do paměti nejen texty, které spojují průraznost s básnivostí. Modeláři tentokrát na stopě několika nových nahrávek, které by byla chyba minout.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.