Jarní Prague Fashion Week: Česká móda se profesionalizuje a cílí do zahraničí

25. březen 2017

Jarní edice pražského týdne módy Prague Fashion Week představila českou módu na podzim a zimu 2017. Zazářila známá návrhářská jména, ale i studenti z mimopražských vysokých škol. Přinášíme průřez tím nejzajímavějším z přehlídek MBPFW.

„Odkazujeme mimo jiné na aktuální dění v USA, protesty proti ropovodu v Dakotě. Zároveň už jsme unavení vlivem devadesátek, a proto jsme, co se střihu týče, sáhli do začátku druhého tisíciletí,“ vysvětluje designér Miro Sabo, který se při práci na kolekci AW 17 spojil s absolventkou AVU, Štěpánkou Sigmundovou. Hned po úvodní přehlídce MBPFW vysvětloval: „Vrátil jsem se k estetice doby, kdy mi bylo 14 nebo 15 let – zaplétané niťové copánky, Kelly Family a tak dál. I když je to hodně hnědé, dá se to udělat cool. Zároveň jsem zjistil, že mě čím dál tím víc baví změna a redefinice věcí. Nejistota je mojí novou jistotou.“ Jen tři dny po show na Prague Fashion Weeku už Miro Sabo stál na jevišti Stavovského divadla a přebíral křišťálovou korunu, ocenění pro nejlepšího módního designéra za rok 2016 podle akademie Czech Grand Design.

O prosazování lokálních značek jako Nehera nebo Laformela v zahraničí si poslechněte v jednom z příštích dílů Modeschau. Chystáme pro vás obsáhlou reportáž z konference Bussiness Forward Forum, která na týdnu módy MBPFW otevřela témata mezinárodních a online strategií luxusních módních značek.

Úvodní přehlídka MBPFW patřila vedle Mira Saba i Daniele Peškové. Čerstvá absolventka UMPRUM se inspirovala smutečními šperky a v elegantní a minimalistické kolekci pracovala mimo jiné s principy upcyklace. První den přehlídek představil hned dvě horké premiéry: poprvé se v Praze uskutečnila přehlídka česko-slovenské značky Nehera a poprvé se u nás prezentovala aktuální kolekce haute couture. Vysokou krejčovinu přivezl na speciální charitativní večer pro nadaci Terezy Maxové Ital Francesco Scognamiglio. Nehera je příkladem úspěšné nové módní značky z našeho regionu, která funguje po designové stránce i z hlediska byznysu. „Na začátku jsme se rozhodli, že chceme vyrábět lokálně. A to nám jasně nastavilo i kvalitativní a cenové laťky. Zjistili jsme, že musíme být prémiová luxusní značka a jako taková musíme prodávat globálně, jinak nemáme šanci. Nejsilnější trhy pro nás aktuálně jsou Jižní Korea, Japonsko a Spojené státy,“ vysvětlil zakladatel a CEO značky Nehera, Ladislav Zdút. Do zahraničí v posledních měsících zamířila i mladá značka Laformela, která se na MBPFW představila jak „ready to wear“ kolekcí, tak streetovější limitovanou kolekcí pro populární pražský obchod Footshop. Prezentací na předchozích sezonách MBPFW Laformela zaujala i zástupce pařížského showroomu Other/Wise a v těchto dnech díky tomu připravuje svou první zásilku do Asie.

Vedle známých návrhářů a značek se na přehlídkách pražského týdne módy Prague Fashion Week pravidelně prezentují i nová jména. Často jsou to ještě studující návrháři, kteří sbírají své první profesionální zkušenosti. Jako talent časopisu Blue Paper dostal příležitost k prezentaci student zlínské Univerzity Tomáše Bati, Jan Černý. V pánské kolekci kombinoval barevně tlumené uměřené kusy pánského šatníku s dekonstrukcí, výraznými barvami a blýskavými doplňky a detaily. „Inspirovalo mě skrývání se za tmavé kabáty, kluci z pustiny a diskotéka. Jsem nadšený z toho, jaké máme zázemí, jsou tu skvělí profesionálové. Úžasný team make-upu, vlasů i organizace backstage,“ chválí Jan Černý. Kolekci plnou polštářů, pletených svetrů a recyklované džínoviny představila Petra Ptáčková, talentovaná návrhářka, tanečnice a také filmová kaskadérka, která aktuálně studuje módní design v Itálii. Inspirovala ji averze k neforemným péřovkám a kouzlo poklidných rodinných večeří v Itálii, kde aktuálně studuje.

Jako obvykle se v publiku Prague Fashion Weeku MBPFW sešli vlivní čeští i zahraniční novináři, hledači talentů, nákupčí, fotografové a další profesionálové zaměření na módní design a byznys. Svojí premiéru si před nimi odbyla i ta nejmladší jména českého módního designu. Do finále soutěže Van Graaf Junior Talent se dostali 4 návrháři: vlasatou kolekci představil Adam Kost, Lukáš Krnáč zaujal výraznými barvami a pobavil zabahněnými lodičkami, kterými doplňoval sportovně laděné oversized kusy. Michaela Hriňová se inspirovala Stopařovým průvodcem po galaxii a motivem žlutého županu a představila velmi povedenou a propracovanou kolekci. Jako jediná z finalistů neukázala jen oděv, ale i originální a zároveň funkční a běžně nositelné doplňky a boty, se kterými jí pomohla spolužačka ze Zlínské univerzity Tomáše Bati, Marie Nováková. Porota složená ze šéfredaktorů českých módních a designových časopisů, doplněná Liběnou Rochovou, jako odborným garantem, nakonec vybrala jako vítěze Zoltána Tótha.

Na prezentace studentů módního designu v programu druhého dne přehlídek MBPFW navázala dvě zavedená jména. Jedinečnou pozici nejen na české scéně elegantního streetwearu potvrdila značka Chatty. Podzimní a zimní kolekci, ve které se potkávalo precizní a originální zpracování denimu, žakáru a vlněných látek, doplňovaly dámské buřinky od české značky Tonak. „Inspirovaly jsme se bolivijskou subkulturou ženských wrestlerek Flying Cholitas. Jsou to ženy z nižší třídy, které svým zápasem bojují proti diskriminaci a třídnímu rozdělení. Hledaly jsme paralelu mezi elegancí a hrubostí, půvabem a zuřivostí,“ popisuje Radka Sirková. „Klobouky vychází z tradiční bolivijské buřinky, kterou Tonak do země už dlouho vyváží. Tenhle typ klobouku se tam nosí už od 20. let 20. století,“ doplňuje Anna Tušková. V závěru nedělního programu figurovalo ještě jedno známé jméno české módy: značka pánské elegance Blažek zaujala uměřeným, ale současným designem, který podtrhl osvěžující styling v cyklistickém duchu.

K vrcholům jarní edice Prague Fashion Weeku patřily přehlídky Zuzany Kubíčkové a Jakuba Polanky. Zuzana Kubíčková připravila jedinečný zážitek v podobě site specific módní performance. Zatímco ostatní shows hostil minimalisticky bílý a technicistně strohý interiér třetího patra obchodního domu Kotva, prezentace Zuzany Kubíčkové se uskutečnila v blízkém novobarokním sálu Boccaccio. „Je to velmi zajímavé místo, za první republiky tu fungoval tajný bar pro společenskou smetánku. Uzavíraly se tu velké obchody a pekla se tu mezinárodní politika,“ popisuje návrhářka. Na stylingu kolekce, která je inspirovaná burleskou, se podílela italská stylistka a designérka bot Cori Amenta. Na precizně vypracovaných dámských modelech se chvějí jemná peříčka, nechybí pro ZK typické zdobení perličkami a kamínky. Ačkoliv je kolekce velmi sexy, líbivá a ženská, nepřekračuje linii vkusu a elegance.

Zuzana Kubíčková


Poslední módní přehlídka patřila Jakubovi Polankovi, který opět nezklamal. V kolekci se objevila řada elegantních dámských obleků a plášťů v tlumených barvách. Nositelnou každodenní eleganci, která vycházela ze základních prvků pánského šatníku jako oblek nebo trenchcoat, efektně posouval osobitý styling plný pro Polanku příznačných barevných akcentů a vlajících drapérií. Téma síly a křehkosti žen podtrhovaly plastové korzety a ramenní vycpávky, které původně pánskou eleganci posouvaly do barokních proporcí: „Na ženy jsou dnes kladené strašně vysoké nároky, musí toho tolik zvládat, být perfektní a dokonalé profesionálky, ale zároveň také partnerky, matky,“ vysvětlil po přehlídce Jakub Polanka. Plnou verzi rozhovoru s Jakubem Polankou a Zuzanou Kubíčkovou si poslechněte v příštím dílu pořadu Modeschau, ve kterém pro vás budeme mít také speciální Fashion Weekovou anketu od Jany Patočkové a reportáž ze Sustainable Fashion Day – víkendu udržitelné módy, který se v rámci MBPF odehrál v holešovickém Vnitroblocku a představil řadu zajímavých slow fashion značek a nápadů.

Playlist:
Future – Honest, Ida Dillan Remixxx
The Other Side – With Me
Partisan – Rattled
Seanleon – Charge it to the wav
Ta-Ha – Control Tower
Cherriep – Alkaline
Javascript – Hottt
Organ Tapes – Nosso Amor OT VERSION (MC Pedrinho)
Lou Kessler & Jade Statues – Pressure Hull
Estoc – Snowbird, Rooms, Pitted, Don't Know

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.