Jarní Revolver Revue skládá poctu básníku Zbyňku Hejdovi

26. březen 2010

Důslednému kulturnímu periodiku Revolver Revue sluší i dnes, po 25 letech existence, přízvisko "časopis kulturní sebeobrany". Jeho nové, jarní číslo vychází se samostatně neprodejnou přílohou - DVD s celovečerním filmem Martina Ryšavého Malupien. Olšový spas.

První číslo ročníku 2010 otevírá esej Josepha Conrada, nad níž Petr Onufer poznamenává: „Jedním z charakteristických rysů skutečného umění bývá nenápadnost: velké dílo se navenek často tváří jakoby nic, pod povrchem ale vře.“ Petra Hůlová, Ivan Matoušek a Martin Ryšavý patří dnes k nejpozoruhodnějším českým spisovatelům a RR přináší jejich nejnovější práce – poslední část Matouškovy prózy Ke své škodě králem být a ukázky z dosud nevydaných románů Vrač Martina Ryšavého a Krakov 1976–2001 Petry Hůlové.


U příležitosti osmdesátých narozenin Zbyňka Hejdy připravil k vydání v Čechách Jean-Gaspard Páleníček záznamy besed, které se s tímto básníkem uskutečnily ve Francii, a Hejdovu vzpomínku na cestu, již v roce 1960 podnikl s Jiřím Němcem. Marek Vajchr je autorem eseje o Hejdově poezii, Adam Drda napsal o jeho významu „mimo literaturu“. Viktor Karlík věnoval Zbyňku Hejdovi dvě výtvarné práce. Poctou tomuto básníkovi byla i scénická koláž v rámci večera 25 let Revolver Revue na pražské Nové scéně 20. února tohoto roku.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Viktorem Karlíkem a Terezií Pokornou o Revolver Revue


Petr Vaňous komentuje obrazy Daniela Pitína, jednoho z nejvýraznějších českých malířů mladší generace. Malba je také doménou Igora Korpaczewského, jehož ateliér je představen v pravidelné RR rubrice. „V jeho generaci těžko hledat umělce, který byl v prvé řadě tak tvrdý sám k sobě a svou malířskou cestu bral se samozřejmostí, jež mu zabránila jakkoliv svůj osud medializovat. Nikdy si neřekl o výstavu. Outsider volbou. […] Dokonalý antihrdina dnešního uměleckého provozu“, píše Viktor Karlík o Ivanu Sobotkovi a jeho stále nedoceněnému dílu je věnován i blok reprodukcí, dokumentů a textů.

02016087.jpeg


V couleuru se můžete dočíst o tom, co prozradila Baselitzova výstava v Praze, o knize Bílej kůň, žlutej drak a jiných mystifikacích, o Čičvákově inscenaci Kupce benátského, o Hraničním pásmu Rimini Protokollu, o filmu Pouta a mnohém dalším.

autor: Press kit
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.