Jaromír 99 v Liberatuře: Postavy k Zámku jsem hledal na hřbitově

2. říjen 2013
Liberatura

„Proč adaptovat Kafkův Zámek do komiksu?“ ptali jsme se ilustrátora Jaromíra 99 hned, co přišel do studia jako host Liberatury, aby představil svou poslední knihu, která vyjde v nakladatelství Labyrint. Odpověděl pro nás celkem překvapivě: „Protože mi tu práci nabídli ze zahraničí. Oslovil mě David Mairowitz, který má za sebou adaptace klasických děl Dostojevského i Kafky. Pro mě to je nabídka, která se neodmítá, platí vám za tu práci, víte, že se to dostane do světa.“

Dodal ale také, že na Kafkovi samotném má rád ponurou atmosféru i expresivní jazyk. Dodnes je pro něj Zámek, kniha vyšlá před devadesáti lety, aktuální. „Je to kniha z malýho města. Ty poměry trošku znám. Vím, jak tam moc fungovala za komunistů a jak funguje teď – a moc se to pravda nezměnilo. Vždycky se většina lidí cpe někam nahoru. O Zámku ve zkratce říkám, že muži tu touží po moci a ženy po mocných mužích.“ Na malých městech trávil Jaromír 99 většinu své přípravné práce, která prý byla dost filmová: „Dělal jsem lokace i casting. Šel jsem po německých hřbitovech, našel tam lidi, kteří tu žili okolo roku1920, apak je kreslil. Takže mám herce ze hřbitova.“ V Liberatuře jsme se stihli zeptat i na spolupráci se scénáristou Davidem Mairowitzem, významu komiksových adaptací i Jaromírův nový hudebně-literární projekt, Kafka Band. Poslechněte si ponurou, kafkovskou Liberaturu.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.