Je (bohužel) doba karantén a chceme se doma cítit dobře. Ukliďte si a ztlumte světla, radí architektka

24. listopad 2021

Architektka Lenka Míková používá kvalitní materiály, hodně barev, autorský design. Jak se dělá krásný interiér? Když je krásný, je i příjemný? A co je její oblíbený kus nábytku?

Je zima, navíc poznamenaná covidem a karanténami, a tedy čas, kdy jsme doma. Proto jsme mluvili hodně o interiérech. Co je důležité? Nejen to, jak vypadají, ale i prostor, teplota, akustika, materiály. Lenka Míková mluví o tom, jak navrhovala byt na Starém Městě. Je luxusní – ovšem, co je to vlastně luxus? Projektovala interiér také pro hodinový hotel v Praze na Žižkově: vypadá to tam ovšem jinak, než by si člověk představoval. Je tam minimalistický nábytek a tajuplná atmosféra. „Hlavně jsem nechtěla, aby to bylo sprosté,“ vysvětluje Lenka Míková.

Další téma Lenky Míkové jsou chalupy. V roce 2018 navrhla rekonstrukci usedlosti v jižních Čechách – romantická roubenka s opravenou stodolou v kombinaci se současným interiérem se líbila a nastartovala její „chalupářskou sérii“ – už má za sebou tři dokončené a další rozpracované chalupy. Jak rekonstruovat chalupu? Kam schovat internet a podlahové topení? A jakého komfortu se vzdát? Její chalupy jsou populární i na sociálních sítích a sbírají stovky lajků. Je pro architekty důležitý Instagram?

Lenka Míková má studio Lenka Míková Architekti a mluví i o tom, jaké to je vést vlastní firmu. „Je za tím plno odříkání si osobních věcí a spousta práce. Nemusí být meta každého mít vlastní studio,“ říká. Jak se učí být lídr a jak si vypláchne hlavu při surfování v oceánu?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka