Je děsivé, jak moc jsou Slovenskí branci podobní „běžným“ lidem, říká režisér filmu Až přijde válka

20. březen 2018

V reakci na vyhrocenou situaci v době migrační krize začal v roce 2015 režisér Jan Gebert připravovat dokument Až přijde válka – tři roky sledoval vývoj samozvané domobrany Slovenskí branci. Do kin půjde až na podzim letošního roku, k vidění byl ale už na Berlinale nebo festivalu Jeden svět. Hlavním hrdinou je vůdčí osobnost domobrany Slovenskí branci Peter Švrček.

Existují asi šest let, jsou jich necelé dvě stovky a až na to, že nosí zbraně, vypadají naprosto obyčejně, podle slov režiséra snímku dokonce až příliš normálně. „Nejstrašidelnější mi přišlo, jak moc jsou Slovenskí branci podobní běžnému vzorku populace. Extremisté nejsou nutně nepochopení, frustrovaní nebo z neúplných rodin, mají často velmi všední profil,“ přibližuje Gebert překvapivé dojmy z natáčení o slovenské paravojenské jednotce.

Hlavní hrdina dokumentu Peter Švrček absolvoval kozácký výcvik v Rusku a zkušenosti z něj se snažil přenést i mezi své parťáky. „On sám o tom moc rád vypráví, i když výcvik byl asi hodně drsný. Kozáci je prý tahali do bažin, šlehali kolem nich bičem nebo je nutili soutěžit, kdo silněji dupne na protitankovou minu. Byl to pro něj určitě formující zážitek.“

Jan Gebert

Aby Švrček demonstroval svou sílu, snažil se uvnitř skupiny nastolit takřka totalitářský režim. Ve sdružení zrušil volby, zakázal Brancům mluvit a používat vlastní jména; místo nich jim říkal čísly. Jsou podle Geberta skupiny jako Slovenskí branci pro společnost opravdu nebezpečné? „Mají zbraně a maskáče, jejich světonázor ale není extrémnější než světonázor lékařů, sousedů, učitelek nebo politiků z nejvyšších pater poslanecké sněmovny,“ myslí si. Jako největší problém vnímá všeobecnou tichou podporu podobných uskupení.

Má dokument Až přijde válka připomínat Klub rváčů nebo Pána much? Co na film říkali diváci a samotní členové domobrany? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka