Je libo tříhodinové drama o rodičích Ingmara Bergmana nebo zombie horor s muzikálovými prvky? Vyrazte na Febiofest

21. březen 2019

Dnes večer bude v pražském Obecním domě zahájen mezinárodní filmový festival Febiofest, který se už přes 20 let řadí mezi největší filmové přehlídky svého druhu u nás.

Letošní 26. ročník Febiofestu, jehož hlavní část bude probíhat od 21. do 29. března v Praze, nabídne v průběhu devíti dní přes 150 celovečerních filmů a přes 400 projekcí.

V první polovině dubna se pak festival přesune do dalších měst po celé republice. Na festival také zavítá řada zajímavých zahraničních hostů – těšit se můžete na francouzského herce a režiséra Louise Garrela nebo dánského režiséra Bille Augusta, který navíc obdrží ocenění za celoživotní přínos kinematografii. 

„Při výběru filmů se zaměřujeme hlavně na současnou tvorbu. Vidět můžete jak snímky nominované na nejrůznější prestižní ceny, tak filmy, které jsme objevili na filmových festivalech různě po světě. Městský filmový festival našeho typu má nabídnout něco každému divákovi, říká ve vysílání pořadu Artcafé programová ředitelka Febiofestu Anna Kopecká. 

Anna a apokalypsa

Do festivalu jsme už před třemi lety zařadili nové sekce, o kterých jsme si mysleli, že by mohly oslovit další skupiny diváků. Ve festivalovém programu tak naleznete například sekci Noční cirkus, ve které uvádíme horory, akční filmy a další žánrové snímky. Z letošního výběru jmenujme například film Anna a apokalypsa, což je zombie horor s muzikálovými prvky. Dále jsme zařadili sekci dokumentárních filmů a filmy pro děti, pokračuje Anna Kopecká. 

Zahajovací filmy je sám o sobě těžká kategorie 

Festival bude zahájen 21. března projekcí snímku režiséra Davida Loweryho Gentleman s pistolí, ve kterém si ústřední roli zloděje, který je specialistou na útěky z vězení, zahrál proslulý hollywoodský herec Robert Redford. „Zahajovací film je sám o sobě dost těžká kategorie, protože musíme uspokojit celé spektrum publika, prohlásil Michal Hogenauer, druhý z programových ředitelů Febiofestu. Široký divácký záběr se odráží i na dramaturgickém členění festivalu, potažmo na jeho čtyřech hlavních sekcích.

Z filmu Johna Butlera Hodinový manžel

Sekce Central park obsahuje filmy pro většinového diváka. Jde o filmy s velkými jmény a lehčími žánry. Sekce Panorama se soustředí na snímky artového typu, v sekci Nová Evropa jsou prezentovány debutové filmy a konečně v sekci Masters snímky věhlasných režisérů. 

Cenu Kristián obdrží dánský režisér Bille August i česká herečka Jiřina Bohdalová 

Mezi hlavními zahraničními hosty je i dánský režisér Bille August, který bude hostem pořadu Artcafé 26. března. Tento ve všech směrech plodný (má osm dětí) a úspěšný tvůrce osobně uvede svůj nový film Šťastný to muž a následně 28. března obdrží cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii.

Bille August a Jiřina Bohdalová

Z jeho velkých úspěchů jmenujme třeba Oscara za nejlepší zahraniční film Pelle Dobyvatel z roku 1989 nebo dvě Zlaté palmy z Cannes za filmy Pelle Dobyvatel (1988) a S nejlepšími úmysly (1992). Kromě výše zmíněných děl nalezneme v programu 26. ročníku Febiofestu také Dům duchů (1993) a Tiché srdce (2014).

Kristiána si letos odnese i česká herečka Jiřina Bohdalová, která bude za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii oceněna již na zahajovací ceremonii 21. března večer.  V neděli, 24. března, si pak její herecké mistrovství můžete připomenout na promítání filmu režiséra Karla Kachyni z roku 1970 – Ucho.

Zajímá vás, jaký snímek na festivalu uvede herec a režisér Louis Garrel nebo proč jsou v oficiálním logu festivalu čtyři oči? Poslechněte se celé ArtCafé s hudebním výběrem Dominika Gajarského.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.