To je náš koronahit! V popových žebříčcích se začínají objevovat písně s tématem epidemie

6. duben 2020
Fenomem

Po třech týdnech karantény si je třeba přiznat, že i ti nejotrlejší z nás pomalu přichází o rozum. Na tom není nic špatného a je to pochopitelné. A platí to pro celý svět. Pozná se to třeba tím, že si lidé začínají zpívat o koronaviru písně. Jako kdyby situace už nebyla dost krizová, vzniká o epidemii dokonce i hudební humor. Co naděláme, písně jako Pojď ke mně blíž nebo In Your Arms v playlistech v době „social distancingu“ nahradily trochu jiné hity. Které? Poslouchejte.

V úplně první fázi šíření viru i mimo východ Asie v polovině března začalo i těm největším optimistům docházet, že se děje něco závažného, a v žebříčcích streamovacích služeb souběžně s tím stoupal tři dekády starý hit americké rockové skupiny R.E.M. It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine). Nejspíš hodně lidí v tuto chvíli napadlo, že je to možná vážně konec světa, tak jak ho známe. Že je to trochu depresivní? No, nezapomeňte, že v refrénu písně frontman R.E.M. Michael Stipe ještě dodává: and I feel fine – cítím se dobře. Tak třeba ten konec světa nebude zase taková tragédie.

Pesimismus byl nicméně na místě v okamžiku, kdy v polovině března zapěly celebrity v čele s Gal Gadot, Sarah Silverman a Willem Ferrellem píseň Johna Lennona Imagine. Jejich skypeová performance je něco, na co bychom s odstupem nejradši zapomněli, a stala se zaslouženě objektem výsměšných parodií. Píseň vlastně nakonec zafungovala, tak jak celebrity původně chtěly – spojila lidi, byť nejspíš nečekaly, že je spojí v nenávisti vůči nim. Abychom ale nestříleli jen do zámořských prominentů, poděkování zdravotníkům zpěvem písně Není nutno z českých balkonů v sobě přes dobře míněnou snahu mělo také větší než malé množství cringe.

Poslední dobou platí, že když je nejhůř, přijde Cardi B a všechno zachrání. Stalo se to i tentokrát. Svérázná rapperka nahrála v polovině března na Instagram krátký monolog o koronaviru a o tom, že nejspíš končí veškerá sranda. Ten se stal virálem sám o sobě, brooklynský producent DJ IMarkkeyz k její „catchphrase“ – kterou tady ale nemůžeme kvůli vulgaritě citovat – přidal trapový beat a Coronavirus (Remix) se začal šířit internetem. Vyšel pak i oficiálně a v žebříčku iTunes se vyšplhal až na jedenácté místo. Překvapená Cardi B slíbila, že všechny výdělky z nečekaného hitu pošle na charitu. Tleskáme.

Vedlejším produktem koronavirového šílenství jsou i humoristicky-virologické předělávky klasických hitů, které sbírají velká čísla na YouTube. Bohemian Rhapsody od Queen se stala Lockdown Rhapsody, z hitu  Hello od Adele se v klipu komika Chrise Manna stala hymna člověka izolovaného v karanténě od zbytku světa. Někdy se humorného prznění účastní i původní autoři. Klasik Neil Diamond změnil text k písni Sweet Carolina na píseň o umývání rukou. A zbylí členové osmdesátkové new wave kapely The Knacks nahráli novou verzi svého hitu My Sharona jako – úplně překvapivě a nečekaně – My Corona. A tak dále.

Kdosi řekl, že dokud se zpívá, ještě se neumřelo. To platí i pro tuto vlnu koronahitů. Aspoň je vidět, že lidstvo ani v těžkých časech nepřechází humor. Snad to tak i zůstane a budeme mít důvod si prozpěvovat.

Poslechněte si Fenomem a zjistíte, které písně vrátila do hitparád koronavirová epidemie. Co zjistila Cardi B, když se zamyslela, a v co se proměnily klasické hity Bohemian Rhapsody a My Sharona v éře karantény? A proč si najednou všichni prozpěvují, že je konec světa, ale zase tak depresivní to vlastně není.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.