Je rasismus dětských fanoušků na Spartě výmysl britských médií, nebo česká realita?

8. říjen 2021
Tribuna

Vítězství fotbalistů Sparty nad skotským klubem Rangers zůstalo ve stínu údajně rasistického bučení dětí v ochozech letenského stadionu. Máme skutečně v Česku problém s rasismem fotbalových diváků i na úrovni dětí? Nebo jsou právě děti obětí přecitlivělého antirasismu ze Západu?

Zdánlivě sympatické gesto, kdy se zápasu Evropské ligy mohly účastnit děti od šesti do čtrnácti let, nakonec přineslo kontroverzní moment, který se ze sportovního prostředí již přelil až do vod mezinárodní diplomacie. Český ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek si dokonce kvůli obvinění českých dětí z rasismu žádá předvolání britského velvyslance v Česku. 

Rozbuškou bylo celozápasové bučení namířené na hostujícího hráče skotského celku Glena Kamaru, což skotští funkcionáři i britská média interpretovali jako rasistický útok. Finský reprezentant tmavé pleti se do povědomí českého fotbalového fanouška dostal po březnovém incidentu se slávistickým obráncem Ondřejem Kúdelou. Ten ho na hřišti dle Kamarových slov rasisticky napadl, po skončení zápasu následovala fyzická odveta ze strany záložníka Rangers v útrobách stadionu.

„Za mě to prostě nejde jednoznačně určit. Přišlo by mi opravdu bizarní chodit za dětmi a  ptát se jich, jestli bučeli na Glena Kamaru, protože to je černoch, nebo protože tady něco udělal Ondřeji Kúdelovi,“ komentujte aktuální kontroverzní incident Martin Vait.

„Paradoxní je – už jen vzhledem k tomu nedávnému derby –, že nevraživost mezi Slavií a Spartou v tomto kontextu natolik vyprchává, že problémy slávistického hráče najednou na sebe přenáší i nejmladší sparťanská obec. Možná v tom je i klíč k pochopení toho, co se to tady děje,“ dodává Vojta Ondráček.

Kromě politizace celé kauzy, k níž se už vyjadřoval i český premiér, se zdá být zásadní role médií na obou stranách. Proč britská média odsuzují jakýkoliv náznak rasismu na fotbalovém hřišti, v čem jsou naopak výrazně zaujatá ta česká a jak zásadní roli hraje v celém případu aktivismus Kamarova osobního právníka, se doslechnete ve zbytku nového dílu pořadu Tribuna. 

Nakolik souvisí bučení dětských fanoušků na Glena Kamaru s rasismem a nakolik se solidaritou s rivalem z Edenu? Proč je třeba nahlížet celý incident v kontextu celoevropského fotbalu? Kdo jsou klíčoví aktéři celé kauzy a kudy z ní vede cesta ven, se dozvíte v nové Tribuně.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.