Je super to zkusit, už jen kvůli kontaktům. Objevení vzpomínají na hitparádu neobjevených Startér

18. říjen 2021

V pondělí 18. října začíná další ročník Startéru – talentové platformy Radia Wave, která prozkoumává všechna zákoutí domácí scény, hledá nové hudební projekty a pomáhá jim prorazit. Zkusit si, co na vaši skladbu říkají moderátoři Jonáš Zbořil, Jakub Kaifosz, odborná porota a hlavně posluchači, můžete i vy – stačí ji zaslat na starter@rozhlas.cz. Jak na účast v hitparádě neobjevených vzpomínají hradecká kapela The Valentines, svitavští Hello Marcel a pražská zpěvačka Terra?

„Díky Startéru jsme určitě poznali spoustu lidí, kteří nám pomohli dostat se na zajímavý akce,“ říká frontman The Valentines Honza jen několik metrů od pražského klubu Rock Café, kde zrovna vystupovali. „Vlastně jsme se díky Startéru dostali i do soundtracku filmu Tiché doteky,“ dodává. Režisér si prý jejich písničku do snímku vybral právě na základě toho, že hitparádu neobjevených poslouchal.

Poslat skladbu do čerstvého ročníku Honza doporučuje jakékoliv začínající i pokročilé kapele: „I kdyby to nevyhráli, tak je to výhra pro ně, protože potkají nové kapely i nové promotéry,“ vysvětluje.

Elektronické duo ze Svitav Hello Marcel se sice nikdy neprobojovalo do finále, ale díky Startéru si zahrálo třeba na festivalu Beseda u Bigbítu. „Určitě to pro nás změnilo hodně. Byl to první koncert, kde bylo strašně moc lidí, kteří zpívali s náma,“ vzpomíná Šmáca v čajovně za ozvuku bublajících vodních dýmek.

„Startér nám otevřel dveře do dalších míst a měst a do dalších obýváků našich fanoušků.“ Šmáca reflektuje, že některá malá dvířka hudební scény si museli otevřít sami, ale většinu jich otevřel právě Startér. „Posílejte, protože to stojí za to,“ vyzývá.

Pro loňskou vítězku Terru výhra znamenala obrovský krok v hudební kariéře. „Všichni, s kterými aktuálně spolupracuju, jsou kontakty, který jsem dostala až přes Startér nebo po něm,“ říká mladá zpěvačka z Prahy. „Bez té výhry bych určitě nebyla teď tam, kde jsem. Asi jsem ostřílenější od té doby, koukám na to víc realisticky, ale zároveň se hudbě mnohem víc věnuju a vím, že je to něco, co chci dělat navždycky.“

Terra také pozitivně vzpomíná na natáčení videosinglu, který je součástí výhry: „Sama jsem se v den natáčení divila, kolik je tam lidí, kteří mě obskakujou.“

Jak bývalí účastníci Startéru vzpomínají na zpětnou vazbu, kterou dostávali? Kdo byl označen za „epigony Midi Lidí“ a „J.A.R. po lobotomii“? A má smysl se do hitparády neobjevených hlásit víc než jednou? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.