„Je těžké dělat sport, ve kterém mi umřeli kamarádi,“ říká FMX jezdec Libor Podmol

6. prosinec 2019
Rozhovor VR a MM

„Beru to jako součást mého života. Díky freestyle motokrosu jsme poznali svět, máme spoustu přátel a žijeme si dobře. Všechny nás obohacuje. Bojujeme v něm sami za sebe. Bojujeme za to, abychom ve světě zazářili. Myslím si, že je důležité mít svůj sen a jít si za ním. Když se to nepovede, je to drsné, ale je to součást toho sportu. I proto si myslím, že dokážeme emoce prožívat tak jako nikdo jiný,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy freestyle motokrosař Libor Podmol.

V dubnu si na závodě mistrovství světa ve freestyle motokrosu při závěrečném skoku zlomil obě nohy. Dnes v nich má 41 šroubů. Přišel tím nejen o sezónu, ale i o plánovanou účast na Rallye Dakar. Na lásce ke sportu, ve kterém profesionálně závodí 20 let, se ale ani přes hrozivý pád nic nezměnilo. „Jsem úplně stejný jako ostatní jezdci. Myslím si, že se mi nemůže nic stát. Jsem motorkář, a když už jsem si to zvolil, chci být ten nejlepší. Bohužel, motokros je nebezpečné povolání, které mě ale na druhou stranu hrozně obohacuje. Snažím se být co nejopatrnější,“ říká několikanásobný medailista z X Games Libor Podmol.

Libor Podmol je český reprezentant ve freestyle motokrosu. Narodil se do motorkářské rodiny, kde už ve svých 10 letech dostal první motorku. Od 13 let závodil v klasickém motokrosu. Od 19 let je profesionálním jezdcem freestyle motokrosu. V roce 2010 se poprvé stal mistrem světa. O jeho cestě k titulu natočil režisér Martin Přívratský celovečerní film Tomorrow Will Be Better, který byl v roce 2012 oceněn soškou Českého lva. Roku 2013 se stal prvním neamerickým jezdcem, který vyhrál disciplínu StepUp na olympiádě extrémních sportů X Games. Vydal dvě autobiografické knihy. V rámci projektu PODMOL Get Fit se snaží předávat své zkušenosti i dalším lidem. 28. října 2019 převzal od prezidenta České republiky státní vyznamenání za zásluhy.

Letos 28. října jsi na Pražském hradě od prezidenta České republiky Miloše Zemana převzal státní vyznamenání za zásluhy. Neváhal si z jakéhokoliv důvodu nad tím, že bys ocenění odmítl?

Já jsem nepolitický člověk. Dostat státní vyznamenání za to, že reprezentuješ svou zemi, je super. Od prvního okamžiku jsem na to byl pyšný. Očekával jsem kritiku, ale kupodivu mi přišly jen 2 negativní emaily a pár nepříjemných komentářů na sociálních sítích. Jinak to všichni brali úplně v pohodě. Celý svůj život se snažím reprezentovat naši zemi. K tomu se snažím vytvářet dobro. A vrací se mi to. A jestli se někomu nelíbí to, že mi placku předával zrovna náš aktuální pan prezident, tak je to jeho boj. Bohužel pro ně byl zvolen demokraticky. Příště si můžeme zvolit někoho jiného.  

Jak probíhá rehabilitace po hrozivém pádu z dubnového závodu mistrovství světa? Kam se freestyle motokros posunul od svého vzniku (rok 2000)? Proč je pro Libora Podmola účast na Rallye Dakar největším snem? Co ho přivedlo k meditaci? Přemýšlel někdy, že by kvůli vysokému riziku s freestyle motokrosem nadobro skončil? Co pro něj znamená strach? Bojí se, že budou chtít jeho děti také závodit na motorce? Dozvíte se ve velkém Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.