Je z ní cítit svoboda, mládí i provokace, říká o obálce nové knihy portrétů Newyorčanů fotografka Marie Tomanová

26. srpen 2021

První kniha fotografky Marie Tomanové Young American se vyprodala záhy po svém vydání. Aktuálně vydávaná druhá kniha fotografií New York New York už vychází ve vyšším nákladu a s předmluvou od Kim Gordon ze Sonic Youth. „Chtěla jsem oslovit někoho, kdo New York dobře reprezentuje a zároveň je pořád důležitý a ikonický i pro mladé lidi, což ona je. Pořád inspiruje spoustu mladých, hlavně holek,“ vysvětluje Marie pohnutky, které ji dovedly právě ke Kim Gordon.

„Po první vlně pandemie se město duchů najednou v loňském létě proměnilo v ryzí New York, protože byl plný místních lidí. I díky tomu se mi například podařilo nafotit generaci okolo 16 let a docela ikonickým místem se v okolí mého bydliště stal Tompkins Square Park,“ vzpomíná Marie na venkovní koncerty a pikniky s popíjením alkoholu. To je totiž za normálních okolností ve městě zakázané, ale policisté ho po skončení první vlny pandemie dočasně tolerovali.

Následně se New York překlopil do protestů hnutí Black Lives Matter. „Ulice plné demonstrujících lidí byly neuvěřitelné a unikátní i díky té pandemii. Spousta lidí pracovala z domova nebo práci ztratila, takže mohli jít do ulic a prosadit si názor, za kterým si stáli. A to by se podle mě za normální situace nestalo, aby byly venku takové davy lidí,“ myslí si fotografka, která svou druhou knihu chtěla pojmout jako portrét města jak s rodilými Newyorčany, tak s přistěhovalci, kteří si do New Yorku přišli splnit své sny – najít sami sebe, svou subkulturu a být tím, kým chtějí.

„Největším oříškem byla obálka, kdy jsme spolu s kunsthistorikem Thomasem Beachdelem, mým hlavním editorem obou knih i většiny výstav, vybírali zhruba ze šesti variant.“ Nakonec se shodli, že fotografie rodilé Kyrgyzky Ayany nejvíc vystihuje svobodu a New York.

„Vznikla totiž vloni v létě po první vlně pandemie při západu slunce na střeše jejího brooklynského bytu, kde za námi bylo vidět celé město, které jako by nám patřilo. Je v tom pocit, že už všechno bude dobrý, je tam cítit svoboda, mládí i trocha provokace,“ odkazuje Marie na odhalená ňadra, která ale musela být na obálce zakryta, k čemuž dobře posloužil název knihy.

Do jaké části Spojených států se Marie Tomanová ráda vrací kvůli krásné přírodě? Jaký je největší rozdíl mezi její první knihou Young American a následovnicí New York New York? A která česká a americká fotografka jsou její nejoblíbenější? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka