Jeden let smaže dva roky veganství a muži v Hradci smrděly nohy. Top zprávy uplynulého týdne jsou tu

29. květen 2020

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejlahodnější maliny ze zpravodajského džemu.

Jako obvykle moderátorky zaujala hned celá řada kauz jak ze světa, tak z regionů. Zuzanu coby milovnici dálkových letů a vegetariánku v jedné osobě šokovala zpráva o tom, že jeden dlouhý zpáteční let smaže dva roky vašeho veganství, jak vyplývá ze 7000 studií o klimatické krizi. Další problematickou činností je vozit se všude autem, což je pro změnu libůstka Ivany, která sockou jezdí jen v krajních situacích. Obě moderátorky si ale začínají bolestně uvědomovat, že průměrná uhlíková stopa na některých kontinentech je na osobu víc než čtyřnásobně větší, než je nutné pro splnění cílů v oblasti klimatu do roku 2030.

Ivanu, která miluje lidský důvtip, ale ještě víc rozveselila zpráva o tom, že thajské nákupní centrum nainstalovalo kvůli koronaviru nové ovládání výtahů, a to pomocí pedálů. „Teď, když si můžu přivolat výtah nohou, je to opravdu skvělé,“ citovala nadšená Ivana jednu z ještě nadšenějších zákaznic.

V Brně se tentokrát nedělo opravdu nic, tak regionální krimi zpráva pocházela až z Hradce Králové. Tam našla policejní hlídka mezi garážemi v okrajové části města muže, který si postřikoval nohy neznámou zapáchající látkou. Zajímavé, myslí si Mikrovlnky.

Je mezi mužem se zatuchlýma nohama, výtahem ovládaným přes pedál a přeceňovaným účinkem veganství na životní prostředí nějaká tajemná souvislost? Asi ne, ale to nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.