Jedlé kytky jsou buď krásné, velmi chutné, nebo trvanlivé, ale nikdy všechno dohromady, říká odbornice Jana Vlková

25. červen 2021
Ve vlastní šťávě

Kytkou k jídlu nemusí být jen notoricky známý jetel, bez nebo pampeliška. Na jaře si, koho by to napadlo, můžete otrhat i chemicky neošetřené tulipány nebo denivky, oblíbenou okrasnou trvalku zahrad. „Denivka je kategorie šťavnatých rostlin, podobně jako tulipány nebo juka. Jde o denivku plavou, její květy jsou vynikající – to prostě musíte ochutnat,“ říká průvodkyně jedlými květinami Jana Vlková.

Jedlým květinám končí sezóna i proto, že se sečou louky, kde jich je jinak požehnaně. „Kytkoužrouti se musí uchylovat do zahrad. Odkvétají růže, bezinky, akáty, jedlé stromy a keře... A pak je tu něco jako koření. Rostliny ve vrcholném létě mají vysoký obsah aromatických látek, tím se snaží ochránit proti tomu, aby je něco sežralo.“

Jako aromatické dochucovadlo doporučuje třeba řebříček, pelyněk černobýl a dobromysl, popřípadě další kvetoucí kuchyňské byliny, jejichž květiny je ideální sbírat – nebo i na ozdobu usušit ve chvíli, kdy začínají kvést.

Jana Vlková

O Janě Vlkové

Jana Vlková studovala přírodní vědy se zaměřením na ekologii, později se ale věnovala psaní a překladatelství z francouzštiny. Postupem času se pak zase vrátila do přírody – objevuje netušené využití květin a lektoruje sběračské procházky jako průvodce jedlým býlím, o kterém píše knihy i blog Kytky k jídlu. „Co mě dostalo k jedlým květům, je možná bída, protože tou volnou novinařinou už si nešlo vydělat na živobytí, a tak jsem vymýšlela, co dělat. To, co bylo moje hobby, jsem si překlopila do práce a naopak práce se stala mým hobby.“

„Můj tajný tip je tužebník jilmový, což je takové mystérium – ta rostlina roste v bažinách, ale přenádherně voní. Nemám, k čemu bych to přirovnala. Dřív, než se rozšířil chmel, používala se k aromatizaci piva. Hodí se na pečení sladkých sušenek nebo s tím peču maso na kosti. Ale nesmí to být opreparované karé nebo panenka, to nemá žádnou chuť,“ říká Jana Vlková.

Jak chutná okrasný fazol? Kdy a proč jsou fazole jedovaté? A co hledat, když odkvetou bezy? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.