Jedli jsme psy. Pátrání po historii konzumace psího masa v Podkrkonoší

21. leden 2023

Podle Krkonošské kuchařky Jiřího Marholda existovalo v 19. století ve Staré Pace řeznictví, které zpracovávalo psí maso. Podle autora byl oficiální výsek tohoto masa zakázán až v roce 1940. Na zabíjení psů podomácku se však zákaz nevztahoval. Drží se tento nepříliš lákavý zvyk mezi krkonošskými rodáky dodnes? Pokud ano, při jaké příležitosti se maso jí? Odkud zvířata pochází? A co na to česká legislativa? Tyto a další otázky řeší Ilona Malá v audiodokumentu Jedli jsme psy.

„Hoši, ráno ho sem přineste, já ho dám do trouby na jedničku, večer bude jako dortíček! říkávala sousedka ze Staré Paky. Psí maso na talíři nebylo v minulosti ničím neobvyklým. V dobách, kdy se psi poráželi na kšeft, se u rasa dalo koupit za výhodnější cenu než například vepřové. Lidé chudého kraje to jistě přijímali s povděkem.

Když se však autorka vydala do ulic Staré a Nové Paky, aby se na zkušenosti se psím masem zeptala náhodného vzorku místních obyvatel, vyšly najevo šokující skutečnosti: sehnat jej donedávna nebýval až takový problém. Dokonce se našli tací, kteří psy nejedli kvůli bídě, ale pro zábavu.

„To jsem znal jednoho pána. Prostě otevřel bránu, pojď sem pojď sem, nějakou pamlsku žejo… svěřuje se jeden z Pačáků. „Já jsem ho kolikrát zastavil a zachraňoval jsem to. Ale když jsem chodil do školy, tak jsem to nemohl zachránit. Ten chlap normálně kradl.

Jaký je nejrychlejší pes na světě? K čemu se hodí psí sádlo? A jak chutnal strýčkův guláš? Poslechněte si celý dokument!

Ilona Malá vystudovala FAMU v oboru střihové skladby. Dlouhodobě se věnuje střihu dokumentárních filmů s přírodovědnou tématikou a krátkých animovaných filmů. Spolupracovala na tvorbě krátkých dokumentů pro Paměť národa. Mezi její úspěchy patří střih filmu Svět podle termitů, který byl oceněn jako nejlepší film na festivalech Wildlife Vaasa International Nature Film Festival a Life Sciences Film Festival. Animovaný film Jsme si o smrt blíž, který stříhala, se také dočkal řady festivalových ocenění a i nominace na Českého lva. Poslední spoluprací na velkém dokumentárním filmu byla Planeta Praha. Dokument Jedli jsme psy je její rozhlasová prvotina.

autor: Ilona Malá
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.