Jedna dobrá zpráva z Jesenicka denně. PositivJE chce ukázat, proč v opouštěném kraji zůstat

26. únor 2019

Máte pocit, že jsou sociální sítě poslední dobou plné negativních zpráv? Příjemnou změnou může být facebooková stránka positivJE, na které se objevuje každý den dobrá zpráva z Jesenicka. „Jsem si jistý, že pro mladé rodiny je Jesenicko neřeknu nejlepší adresa, ale velmi brzy bude k nejlepším adresám patřit,“ říká v rozhovoru zakladatel projektu Kamil Kavka. Proč má smysl na Jesenicku zůstat a jakým způsobem můžete jako lokální patriot pomáhat svému regionu?

„Nápad se mi rodil v hlavě několik měsíců. Vrátil jsem se po patnácti letech života v Praze do Jeseníků a bylo mi jasné, že se budu chtít do života v regionu zapojit. Rozjet něco na Facebooku je dnes úplně to nejjednodušší, takže volba začít tam, na své stránce každý den přidávat jeden post byla jednoduchá,“ vysvětluje Kavka úplné začátky celého projektu. Optimistický tón příspěvků o úspěších lidí z regionu postupně začal získávat pozitivní ohlas nejen od tamějších obyvatel. Facebookovou stránku postupně doplnil i o webovou podobu, kde je celý archiv, a zároveň se rozhodl také zvát některé z lidí, o kterých psal, do seminářů, které pořádal pro střední školy.

Všechny aktivity positivJE vedou podle Kavky k tomu, aby se zastavil nebo alespoň zmírnil odchod mladých lidí mimo okres Jeseník. Proč odchází? „Problém stěhování lidí do větších měst netrápí jen Jesenicko. Myslím, že je to obecně problém celého pohraničí. Nepochybný problém Jesenicka je ten, že nabídka kvalifikované a dobře placené práce není tak široká jako ve velkých městech, a určitě bychom našli i jiné věci. Ale to, co já bych s positivJE chtěl trochu měnit, je nastavení lidí, kteří Jesenicko opouštějí, protože mnoho z těch důvodů, které si my na Jesenicku říkáme, už dávno neplatí,“ vysvětluje Kavka a zároveň zdůrazňuje, že se nestaví proti odchodu lidí z regionu. Naopak podporuje mladé lidi, aby jezdili studovat vysoké školy a rozjížděli své kariéry mimo region. Přál by si ale, aby více mladých, kteří odešli, se potom se svými zkušenostmi znovu vrátilo. V tom by mohla do budoucna pomoci i spolupráce se starosty, firmami i krajem.

Které z úspěchů lidí z Jesenicka považuje Kavka za ty nejvýznamnější? Podle čeho filtruje dobré zprávy, o kterých potom napíše? Jak probíhá spolupráce se starosty a krajem? Odpovědi naleznete poslechem celého rozhovoru se zakladatelem positivJE.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.