Jeďte do Zlína, doporučuje Ladislav Zibura. Duch Tomáše Bati je tam stále přítomný

4. leden 2019
Tip

Řeka Dřevnice protéká kolem univerzity, nemocnice a nedaleko rozlehlých čtvrtí cihlových rodinných a bytových domů. Všechny stavby spojuje jedno jméno – Tomáš Baťa. Jeho firma, kterou se svými sourozenci ve Zlíně založil v roce 1894, městu vtiskla atmosféru, jakou nezažijete v žádném jiném městě v Česku. I když Tomáš Baťa zahynul při pádu letadla ve třicátých letech, ve Zlíně jeho architektonický duch, následující vzor amerických továrních měst, přetrvává.

Důležitou kulturní líhní Zlína je místní univerzita. Podle Ladislava Zibury se studenti a umělci napojení na Univerzitu Tomáše Bati výrazně podílejí na otevřené atmosféře města. Kromě továrních budov, vil a domů, které Baťa stavěl pro své zaměstnance, je ve Zlíně mnoho dalších architektonických skvostů. Například správní budova firmy Baťa č. 21 neboli „jedenadvacítka“ byla před válkou nejvyšším objektem v Československu. Vrcholné dílo konstruktivistické architektury o šestnácti poschodích bylo dokončeno v roce 1939. Další zajímavé informace nejen o zlínských stavbách najdete na webu Turistický informační portál města Zlína. Z Prahy do východomoravského města dojedete autem za tři hodiny, z Brna jen za hodinu.

Nedaleko Zlína leží město, které rozhodně stojí za vidění. Poslechněte si celý výletní Tip Ladislava Zibury a dozvíte se, kam můžou vést vaše další kroky.

autor: Nikola Liederhaus
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.