Jekaterina Gazukina z podcastu Salad Bowl of Prague: Chtěli jsme ukázat rozmanitost Prahy

8. listopad 2019

„Tato podcastová minisérie vznikla, aby představila cizince jako aktivní jedince, kteří svou činností obohacují Prahu. Dílčím cílem bylo poukázat na různorodost lidských osudů, proč k nám lidé přichází najít nový domov. Všichni se úspěšně integrovali do české společnosti a to nemluvíme pouze o znalosti českého jazyka a ekonomické soběstačnosti, ale také o našem obohacení další kulturou. Chtěli jsme ukázat rozmanitost Prahy,“ popisuje nový podcast Jekaterina Gazukina.

Salad Bowl of Prague: Voices je nový podcast Integračního centra Praha, který přibližuje životní osudy čtyř cizinců usazených v našem hlavním městě. Otevřeli vlastní módní butik, provozují restaurace a bistra nebo vyrábí jednu z nejznámějších zmrzlin ve městě. Praha je díky nim pestřejší místo. Jak ale vypadala jejich cesta do České republiky a cítí se zde jako doma?

Jedním z vybraných respondentů je i Tibeťan Sonam Tsering. V Česku žije už 17 let a velkou část svého života prožil v buddhistickém klášteře, ze kterého proti vůli své rodiny nakonec uprchl. Nyní v Praze vlastní pop-up bistro Café Tibet, ve kterém se specializuje na přípravu tradičních tibetských pokrmů. Na různých místech republiky pravidelně přednáší o problematice Tibetu nebo buddhismu.

Celá podcastová minisérie je k poslechu na webových stránkách nebo v podcastových aplikacích včetně Spotify.

Kde se Sonam Tsering naučil vařit a co patří mezi tradiční tibetská jídla? Poslechněte si celý rozhovor o nové podcastové minisérii Salad Bowl of Prague: Voices.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.