Jen 60 % Čechů správně nakládá s informacemi o svém zdraví, pomoci má nová aplikace Preventivka

20. říjen 2022

Nezisková organizace Loono již osm let vzdělává veřejnost v oblasti reprodukčního či duševního zdraví a v prevenci onkologických a kardiovaskulárních onemocnění. Nově teď přicházejí s mobilní aplikací Preventivka, která má pomoci s péčí a prevencí v oblasti zdraví. Pohlídá vám termíny preventivních prohlídek, nabídne databázi lékařů napříč republikou nebo zprostředkuje návod pro správné samovyšetření prsou, varlat či kůže.

Co vedlo k vytvoření aplikace Preventivka? „Jedním z důvodů byla zdravotní gramotnost. Jenom 60% obyvatel Česka umí správně vyhledat, vyhodnotit a aplikovat zdravotnické informace. Například i návštěvnost preventivních prohlídek je dlouhodobě nízká. 75% lidí dnes zanedbává prohlídku u praktického lékaře. Lidé by opravdu žili déle, kdyby chodili na preventivní prohlídky, rozuměli informacím o zdraví a aplikovali zásady zdravého životního stylu do své denní rutiny,” říká Kateřina Šédová z organizace Loono.

„Aktuálně máme asi 7000 uživatelů, z čehož si provedlo samo vyšetření prsu nebo varlat asi na 800 lidí. Zároveň si asi 1000 lidí zašlo na preventivní prohlídku, na které už dlouho nebyli. Už teď to má obrovský vliv na chování uživatelů. Na to, jak se objednali například na kožní prohlídku nebo mamograf,” uzavírá Šédová.

Jaké důvody vedou k vynechání preventivních prohlídek? A které oblasti zdraví Češi nejčastěji podceňují? Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Šédovou z organizace Loono.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.